Skip to content

899 – Umre Arnulf

8. decembra 899 je na Bavarskem umrl karantanski vojvoda, vzhodnofrankovski kralj, kralj Italije in cesar Svetega rimskega cesarstva, Arnulf. Star je bil 49 let. Pokopan je v baziliki Svetega Emmerama v Regensburgu.

Rodil se je leta 850 verjetno na današnjem avstrijskem Koroškem. Bil je nezakonski sin bavarskega kralja Karlmana in njegove konkubine Ludvike, ki je bila koroškega porekla. Otroštvo je preživel na Koroškem (današnji Možberk pri Celovcu), kjer je imel njegov oče dvor. Ob delitvi očetovih posesti leta 880 mu je pripadla Koroška. Arnulf je sicer na vzhodu frankovskega ozemlja imel svoj regnum, ki se je imenoval Regnum Carantanum in je vključeval tudi Karantanijo in del spodnjepanonske regije.

Leta 887 je s pomočjo plemstva in z grožnjo vojaškega posredovanja odstranil s položaja cesarja, sicer svojega strica, Karla Debelega in tako postal njegov naslednik. Leta 887 je bil kronan za vzhodnofrankovskega kralja, leta 894 formalno kronan za kralja Italije. Papež Štefan V. ga je 22. februarja 896 kronal za cesarja Svetega rimskega cesarstva. Zadnja tri leta življenja je imel veliko težav z zdravjem. Potem, ko ga je konec leta 896 zadela kap, je kmalu izgubil Italijo, na ostale njegove posesti pa so pogosto vpadali roparji iz Madžarske in Moravske.

Ilustracija Arnulfa, FOTO Wikipedia

Other events that happened today:

1874 – Rojen Ernst Moro

8. decembra 1874 se je v Ljubljani rodil znameniti pedijater Ernst Moro, ki je z svojimi raziskavami rešil tisoče dojenčkov. Več o tem izjemni osebnosti pa v našem članku – Ljubljančan Ernst Moro, svetovno priznani pediater.