Preskoči na vsebino

1814 – Bitka za Brienne

29. januarja 1814 je francoska vojska v okviru vojne »Šeste koalicije« premagala združeno prusko-rusko vojsko v bitki za Brienne (spopad je znan tudi kot bitka za dvorec Brienne).

V začetku januarja 1814 so zavezniške sile vstopile v Francijo in se začele približevati Parizu. Francoski načrt je bil enostaven. Odločili so se napasti združeno rusko-prusko armado pod poveljstvom Gebharda von Blüchera, preden se ta združi z avstrijsko vojsko. Francoski vojski so poveljevali Michael Ney in Claude Victor Perrin, prvič v letu 1814 se je na bojem polju pojavil tudi Napoleon. Francoska armada je štela 36.000 mož, Prusi in Rusi so skupaj imeli pod poveljstvom 28.000 mož. Francozi so bili uspešni pri zavzetju dvorca Brienne in skorajda ujeli generala Blüchera. Niso pa uspeli iz mesta izriniti ruski del armade pod poveljstvom Fabiana von Sackna in Zakhara Olsufieva. Sacken je imel večino mesta pod nadzorom, Olsufiev pa je dobil ukaz, da ponovno prevzame mestni dvorec. Ko pri tem ni bil uspešen, je Blücher obema armadama ukazal, da se postopoma umakneta iz mesta. Francozi so mesto zavzeli naslednji dan ob 4.00 zjutraj. Bitko za Brienne lahko označimo za taktično, a pirovo francosko zmago. Prevzeli so sicer nadzor nad mestom, niso pa uspeli izpolniti načrtov operacije in uničiti glavnine pruske in ruske vojske, ki se je uspešno umaknila. Francozi so v bitki izgubili do 3.500 mož, Prusi in Rusi pa med 3.000 – 4.000 mož.

Ruska in pruska armada sta se nato uspešno združili z avstrijsko in vojskami nemških dežel ter družno že 1. februarja prešli v proti ofenzivo v bitki pri La Rothiereu. Vojna »Šeste koalicije« se je končala s francoskim porazom maja 1814.

Tekom bitke so ruski kozaki skoraj zajeli francoskega cesarja Napoleona Bonaparta, a ga je rešil general Gaspard Gourgaud (FOTO: Wikipedia)