Preskoči na vsebino

1882 – Rojen Franklin Delano Roosevelt

30. januarja 1882 se je v mestecu Hyde Park v zvezni državi New York rodil ameriški odvetnik, politik in državnik Franklin Delano Roosevelt. Zaradi II. svetovne vojne je bil edini ameriški predsednik, ki je zaprisegel štiri predsedniške mandate (ameriški predsedniki so omejeni na dva mandata). Poleg Georgea Washingtona in Abrahama Lincolna ga štejemo med tri največje ameriške predsednike.

Po končani pravni fakulteti je sprva delal v odvetniških pisarnah, kmalu pa se je začel ukvarjati s politiko. Leta 1910 je postal član senata zvezna države New York, leta 1913 pa pomočnik ministra za pomorstvo v času predsedovanja Woodrowa Wilsona. Kot član demokratske stranke je v začetku leta 1929 postal guverner zvezne države New York. Istega leta se je začela velika svetovna ekonomska kriza, ki je prizadela tudi Združene države Amerike. Kot kandidat demokratov je konec leta 1932 občutno premagal republikanskega kandidata Herberta Hooverja, ki zaradi ekonomske krize ni imel nobenih možnosti za ponovno izvolitev, in tako postal 32. predsednik ZDA.

Takoj po prevzetju dolžnosti januarja 1933 se je lotil obsežnih reform v gospodarstvu, ki jih je predstavil pod imenom »New Deal« (novi dogovor). Povečal je obdavčitev velikih korporacij, delavcem in kmetom je zagotovil pomoč v obliki subvencij, izdelali so obsežno finančno reformo ter ukinili zakon o prohibiciji, ki so ga v ZDA uvedli po koncu I. svetovne vojne. Gospodarstvo je do leta 1936 okrevalo in Roosevelt je zlahka dobil volitve ter bil ponovno izvoljen za predsednika. V času njegovih prvih dveh mandatov je kot podpredsednik služil John Nance Garner.

Zaradi začetka II. svetovne vojne je kongres dovolil Rooseveltu, da na položaju ostane še tretji mandat, ki se mu je začel januarja 1941. Roosevelt je tedaj določil tudi novega podpredsednika, to pa je postal Henry Wallace. Čeprav ZDA tedaj še niso bile v vojni, so finančno podpirali kitajsko, britansko in sovjetsko vlado v boju proti silam osi. Avgusta 1941 je tako podpisal z britanskim premierjem Churchillom atlantsko listino, s katero sta se zavezala k uničenju fašizma in nacizma. ZDA so vstopile v boj proti silam osi decembra 1941 po japonskem napadu na Pearl Harbor. S Churchillom in Stalinom se je skupaj prvič srečal na konferenci v Teheranu novembra 1943 in nato še februarja 1945 na Jalti, po tem ko je četrtič prisegel za ameriškega predsednika.

Umrl je le dva meseca kasneje, aprila 1945 v Warm Springsu (zvezna država Georgia). Na položaju predsednika ga je nasledil Harry Truman, ki je od januarja 1945 služil kot podpredsednik, čeprav si je Roosevelt za naslednika bolj želel Wallaca, za katerega je menil, da bo nadaljeval politiko sodelovanja s Sovjetsko zvezo, ki je bila razvita v času II. svetovne vojne in boja proti nacifašizmu.

Roosevelt v času prvega predsedniškega mandata, FOTO: Wikipedia