Preskoči na vsebino

1941 – Japonski napad na Pearl Harbor

7. decembra leta 1941 zgodaj zjutraj je japonska cesarska mornarica z podporo letalstva izvedla napad na ameriško pristanišče Pearl Harbor na Havajih. Istočasno so Japonci napadli še ameriška oporišča v Guamu in Filipinih ter britanske položaje v Hong Kongu in Singapurju.

Sprva so Japonci izvedli neuspešen napad z podmornicami (v operaciji jih je sodelovalo skoraj 30), kateremu sta sledila dva vala napada japonskih lovcev (v operaciji so jih Japonci uporabili preko 400), ki so poleteli z šestih letalonosilk. V napadu so sodelovale še tri križarke, dve bojni ladji, 9 uničevalcev in še manjše podporne ladje. Napad je vodil izkušeni mojster admiral Isoroku Jamamoto, ki je napadu sicer nasprotoval, saj je menil, da bo Japonska začela vojno proti državi v kateri mogoče ne bo možno zmagati. V trenutku napada so Američani v pristanišču imeli 8 bojnih ladij, 8 križark, 30 uničevalcev, 30 podmpornic ter 150 ostalih ladij in nekaj manj kot 400 lovcev. Američani so imeli srečo, da nekatere ladje v trenutku napada niso bile zasidrane v pristanišču in so plule po Pacifiku.

Dan po napadu je ameriški predsednik Franklin Delano Roosevelt nagovoril ameriški kongres in ZDA so napovedale vojno Japonski. 11. decembra 1941 sta Nemčija in Italija napovedale vojno ZDA in tedaj sta se dokončno izoblikovala dva zavezniška bloka v II. svetovni vojni. Čeprav so ZDA že dve leti logistično sodelovale sprva z Veliko Britanijo, od junija 1941 pa tudi z Sovjetsko zvezo, v vojaških operacijah proti silam osi niso sodelovale. Vključitev ZDA v vojno proti silam osi je dejansko razveselila tako Veliko Britanijo, kot Sovjetsko zvezo, ki je v tistem času branila svojo prestolnico (več v prispevku Bitka za Moskvo). Podobno kot pri napadu sil osi na Sovjetsko zvezo so tudi tokrat obveščevalci (predvsem sovjetski) opozarjali na mogoč japonski napad na Pearl Harbor ampak večje reakcije od strani ameriške vlade ni bilo.

Japonske izgube v bitki so bile majhne. Izgubili so le par manjših podmornic in okoli 30 letal. 64 pilotov in mornarjev je izgubilo življenje. Američani so tekom napada izgubili 4 bojne ladje, še par ostalih ladij v pristanišču ter skoraj 200 letal. Pri napadu so bile poškodovane skoraj vse križarke, bojne ladje in rušilci, ampak Američani so večino uspeli rešiti in skoraj vse ladje so sodelovale v vojni proti Japonski še naslednja 4 leta vojne. Nekatere so bile vključene v bitki pri Midwayu le šest mesecev kasneje. V napadu so Američani izgubili preko 2000 pilotov in mornarjev, preko 1000 je bilo ranjenih. Okoli 70 civilistov je tudi izgubilo življenje tekom japonskega napada.

Goreče ameriške ladje tekom napada na Pearl Harbor, FOTO: Wikipedia