Preskoči na vsebino

1942 – Konec bitke pri Midwayu

7. junija 1942 se je končala bitka za Midway. Japonci so doživeli svoj prvi poraz na morju v zgodovini. Njihova dolga, veličastna pomorska ofenziva je bila s tem končana. Poraz japonske cesarske mornarice predstavlja prelomno točko v bojih na pacifiškem bojišču v II. svetovni vojni. Američani so prevzeli pobudo in prisilili Japonsko, da je prešla v defenzivo. Konec vojne je bil še daleč, je pa bitka pri Midwayu pokazala, da japonska cesarska mornarica ni nepremagljiva.

Bitka pri Midwayu se je začela 4. junija 1942. Japonska mornarica pod vodstvom admirala Jamamota je štela preko 20 ladij, med drugim 4 letalonosilke in 12 rušilcev. Američani pod poveljstvom admirala Nimitza so imeli na razpolago preko 25 ladij, od tega 3 letalonosilke in 15 rušilcev. Američani so ugotovili točen dan začetka ofenzive japonske mornarice in ji pripravili past. V bitki pri Midwayu so Japonci izgubili vse štiri letalonosilke (od šestih, ki so napadle Pearl Harbor šest mesecev prej), Američani pa so v bitki izgubili le eno ter en rušilec. Poleg štirih letalonosilk so Japonci izgubili še eno težko križarko in skoraj 250 letal ter 3000 ljudi. Ameriške izgube so štele približno 150 letal in okoli 300 mož.

Ostali dogodki na današnji dan:

1860 – Rojen Gustav Mahler

7. junija leta 1860 se je rodil svetovno znani skladatelj, dirigent in pianist Gustav Mahler, ki je začetek svoje kariere preživel prav v Ljubljani. Več o njem pa v tem članku.

1879 – Rojen Knud Rasmussen

7. junija leta 1879 se je v Jakobshavnu na Grenlandiji rodil dansko-grenlandski polarni raziskovalec in antropolog Knud Johan Victor Rasmussen. Poznan je postal tudi kot oče eskimologije, saj je bil prvi Evropejec, ki je s pomočjo pasjih vpreg prečkal Severozahodni prehod. Ustanovil je polarno postajo Thule, od koder je v letih od 1912 do 1933… Nadaljuj z branjem