Preskoči na vsebino

1508 – Rojen Primož Trubar

8. junija 1508 se je na Rašici pri Velikih Laščah rodil protestantski duhovnik, prevajalec, pisatelj, znan tudi kot slovenski Martin Luther, Primož Trubar. Zgodovinarji si niso povsem enotni glede njegovega rojstnega datuma, saj nekateri trdijo da se je rodil dan kasneje, torej 9. junija. Prvi slovenski knjigi Catechismus (Katekizem) in Abecedarium (Abecednik), s katerima je Trubar postavil temelj slovenskega knjižnega jezika in književnosti, sta izšli leta 1550 v nemškem mestu Tübingen. Od leta 2010 je 8. junij dan Primoža Trubarja in državni praznik (ne pa dela prost dan).

Trubar velja za vodilno osebnost slovenskega protestantizma v 16. stoletju in eno izmed osrednjih osebnosti slovenske zgodovine na sploh, pa tudi začetnika slovenskega knjižnega jezika in slovenske književnosti. K formiranju te je prispevala predvsem protestantska miselnost, da naj cerkveno obredje poteka v ljudskem jeziku in ne v latinščini.

Za izdajo knjig v Nemčiji se je Trubar sicer odločil zato, ker je moral leta 1548 zaradi luteranskega prepričanja zbežati iz Slovenije in protestantske miselnosti ni mogel več širiti ustno. Kljub dolgoletnem delovanju v Nemčiji, je Trubar na Slovenskem s premori preživel več desetletij.

V Katekizmu so zapisane osnove protestantske vere, Abecednik pa je nekakšen učbenik za učenje branja, saj je Trubar veliko pozornost namenjal izobrazbi in razvoju šolstva. Poleg omenjenih del je Trubar prevedel tudi celotno Novo zavezo – Ta celi Novi testament (1582), iz Stare zaveze pa je prevedel in izdal psalme v knjigi Ta celi psalter Davidov (1566). Poleg tega je v slovenščini objavil pesmi in molitve ter sestavil pravila protestantske cerkve, tj. Cerkovno ordnungo (1564). V celoti je napisal 22 knjig v slovenščini in 2 v nemščini. Umrl je 28. junija 1586 v Derendingenu, blizu Tübingena v Nemčiji.

V času, ko smo v Sloveniji kot uradno valuto uporabljali tolarje, je Trubar bil upodobljen na bankovcu za 10 SIT. Danes so po Trubarju poimenovane ulice v številnih mestih (Ljubljana, Bled, Celje, Murska Sobota..), Trubar pa je dobil tudi desetine spomenikov po celi državi. V naši prestolnici Ljubljani stoji Trubarjev spomenik pri pravoslavni cerkvi Sv. Cirila in Metoda, nasproti Moderne galeriji pri vhodu v Tivoli park. Leta 1910 je spomenik izklesal kipar Fran Berneker.

Ostali dogodki na današnji dan:

1859 – Rojen Alojz Gangl

8. junija leta 1859 se je rodil kipar Alojz Gangl. Svoje prve korake v kiparstvo je Gangl naredil v domači metliški rezbarnici, kjer so izdelovali lesene podobe za cerkve. V Gradcu je obiskoval obrtno šolo, na Dunaju pa je študiral na likovni akademiji. Po končanem študiju je v letih 1887–1889 izdelal bronasti spomenik pesniku, pedagogu… Nadaljuj z branjem