Preskoči na vsebino

1879 – Rojen Knud Rasmussen

7. junija leta 1879 se je v Jakobshavnu na Grenlandiji rodil dansko-grenlandski polarni raziskovalec in antropolog Knud Johan Victor Rasmussen. Poznan je postal tudi kot oče eskimologije, saj je bil prvi Evropejec, ki je s pomočjo pasjih vpreg prečkal Severozahodni prehod. Ustanovil je polarno postajo Thule, od koder je v letih od 1912 do 1933 organiziral sedem odprav v notranjost Grenlandije in kanadske Arktike. Sedma odprava je zanj bila tudi usodna, saj se je tekom nje zastrupil. Vrnil se je na Dansko, a je bilo že prepozno in je nekaj tednov kasneje umrl v prestolnici Köbenhavnu. Star je bil le 54 let.

Ostali dogodki na današnji dan:

1860 – Rojen Gustav Mahler

7. junija leta 1860 se je rodil svetovno znani skladatelj, dirigent in pianist Gustav Mahler, ki je začetek svoje kariere preživel prav v Ljubljani. Več o njem pa v tem članku.

1942 – Konec bitke pri Midwayu

7. junija 1942 se je končala bitka za Midway. Japonci so doživeli svoj prvi poraz na morju v zgodovini. Njihova dolga, veličastna pomorska ofenziva je bila s tem končana. Poraz japonske cesarske mornarice predstavlja prelomno točko v bojih na pacifiškem bojišču v II. svetovni vojni. Američani so prevzeli pobudo in prisilili Japonsko, da je prešla… Nadaljuj z branjem