Preskoči na vsebino

1859 – Rojen Alojz Gangl

8. junija leta 1859 se je rodil kipar Alojz Gangl. Svoje prve korake v kiparstvo je Gangl naredil v domači metliški rezbarnici, kjer so izdelovali lesene podobe za cerkve. V Gradcu je obiskoval obrtno šolo, na Dunaju pa je študiral na likovni akademiji. Po končanem študiju je v letih 1887–1889 izdelal bronasti spomenik pesniku, pedagogu in narodnemu buditelju Valentinu Vodniku.

Kip, ki so ga postavili pred ljubljanski licej na današnji tržnici, velja za prvi slovenski narodni spomenik, sredstva zanj pa so prispevali narodno zavedni Slovenci in ljubljanski meščani. Pobudo za postavitev je dal pesnik in politik Lovro Toman ob 100. obletnici Vodnikovega rojstva, poziv za zbiranje prispevkov zanj pa je objavil Janez Bleiweis. Odkritje spomenika 30. junija 1889 sta spremljala velika slovesnost in tridnevno slavje, na katero je prišlo tisoče Slovencev z vse Kranjske.

Kipar Gangl je prav tako avtor spomenika Janeza Vajkarda Valvasorja, ki je bil postavljen v Muzejskem parku leta 1903. Blizu stoji tudi njegov doprsni kip Franceta Prešerna na stopnišču Narodnega muzeja, kakor kamniti friz ljubljanske Opere. Kasneje je deloval v Pragi, kjer je leta 1935 umrl.

Alojz Gangl (FOTO: Wikipedia Commons)

Ostali dogodki na današnji dan:

1508 – Rojen Primož Trubar

8. junija 1508 se je na Rašici pri Velikih Laščah rodil protestantski duhovnik, prevajalec, pisatelj, znan tudi kot slovenski Martin Luther, Primož Trubar. Zgodovinarji si niso povsem enotni glede njegovega rojstnega datuma, saj nekateri trdijo da se je rodil dan kasneje, torej 9. junija. Prvi slovenski knjigi Catechismus (Katekizem) in Abecedarium (Abecednik), s katerima je… Nadaljuj z branjem