Preskoči na vsebino

1922 – Nastanek Sovjetske zveze

30. decembra 1922 je nastala Zveza sovjetskih socialističnih republik, bolj znana kot Sovjetska zveza. Po oktobrski revoluciji in podpisu mirovne pogodbe med boljševiki in centralnimi silami se je na področju bivšega Ruskega cesarstva začela državljanska vojna, ki je trajala vse do konca leta 1920. Vojna se je končala z zmagoslavjem boljševikov, čeprav so »beli« imeli podporo 14 zahodnih sil, ki so želele uničiti socialistično revolucijo ter restavrirati cesarsko oblast. Po odhodu zadnjih intervencionističnih sil oktobra 1922 so se boljševiki odločili ustanoviti novo državno tvorbo.

Deklaracija o ustanovitvi je bila predložena 29. decembra 1922, dan kasneje pa je bila sprejeta na prvem kongresu Sovjetov Zveze sovjetskih socialističnih republik. Sprva so Sovjetsko zvezo tvorile štiri republike: Ruska sovjetska federativna socialistična republika, Ukrajinska sovjetska federativna socialistična republika, Beloruska sovjetska federativna socialistična republika in Transkavkaška sovjetska federativna socialistična republika. Število republik se je postopoma povečevalo in je v zadnjih desetletjih obstoja štelo 15 sovjetskih republik.

Sovjetska zveza je obstajala 69 let. 25. decembra 1991 je Mihail Gorbačov odstopil s položaja predsednika Sovjetske zveze, sovjetska zastava je bila spuščena s Kremlja, zaplapolala pa je ruska. Naslednji dan je vrhovni sovjet še formalno razpustil Sovjetsko zvezo, zadnji sovjetski državni organi pa so prenehali delovati 31. decembra 1991.

Moskva je postala prestolnica nove mlade socialistične države, FOTO: Danijel Osmanagić

Ostali dogodki na današnji dan:

1920 – Objava Obznane

30. decembra leta 1920 je vlada Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev v Beogradu objavila »Obznano«, s katero je prepovedala delovanje Komunistične partije. S tem odlokom je bila prepovedana »vsaka komunistična in druga rušilna propaganda«. Poslancem Komunistične partije Jugoslavije, ki je na volitvah 28. novembra 1920 dobila skoraj 200.000 glasov in 58 poslanskih mest, s čimer… Nadaljuj z branjem