Preskoči na vsebino

1880 – Rojen George Marshall

31. decembra leta 1880 se je v mestu Uniontown v Pensilvaniji rodil ameriški general, politik in diplomat George Catlett Marshall. Med drugo svetovno vojno je bil načelnik generalštaba kopenske vojske ZDA in glavni svetovalec za vojaške zadeve takratnega ameriškega predsednika Roosevelta. Po drugi svetovni vojni je soustvaril ameriški načrt za povojno obnovo Evrope, ki je kmalu postal znan kot Marshallov načrt. Zanj je leta 1953 prejel Nobelovo nagrado za mir.

Denarna sredstva iz Marshallovega načrta so dobile predvsem države Zahodne Evrope, medtem ko ga vzhodnoevropske niso sprejele. Marshall je sicer finančna sredstva formalno ponudil tudi socialističnim državam, ampak je vedel, da ameriški kongres ne bi nikoli odobril pomoči Sovjetski zvezi in njenim zaveznicam. Sredstva iz Marshallovega načrta je dobila tudi Portugalska, ki je pod vodstvom nacionalističnega politika Antonia Salazarja sicer ostala nevtralna v II. svetovni vojni, a je tako kot Francova Španija prikrito podpirala sile osi.

George Marshall je v času Trumanove administracije sprva zasedal položaj ameriškega državnega sekretarja, nato pa še sekretarja za obrambo. Umrl je v Washingtonu, 16. oktobra 1959. Star je bil 78 let.

George Marshall, FOTO Wikipedia