Preskoči na vsebino

1850 – Rojen Tomáš Masaryk

7. marca 1850 se je v vasici Kopčany v Avstrijskiem cesarstvu (danes Slovaška) rodil češkooslovaški politik, državnik, filozof in sociolog Tomáš Masaryk. Najbolj znan je kot prvi predsednik Češkoslovaške.

Masaryk je večino otroštva preživel v čeških in slovaških vasicah, saj je bil otrok iz delavske in kmečke družine. Šolanje je nadaljeval v Brnu in na Dunaju, kjer je tudi dokončal filozofijo. Nato je nekaj časa živel v nemškem Leipzigu, leta 1881 pa se je preselil v Prago. Tu je začel delati na tamkajšnji univerzi in se navdušil nad češko kulturo in zgodovino ter se začel aktivno ukvarjati s politiko. Deloval je tudi v parlamentu na Dunaju, kjer se je boril za čim boljših položaj Čehov in Slovakov v monarhiji, sodeloval pa je tudi s poslanci iz južnoslovanskih delov Avstro-Ogrske. Sprva je zagovarjal reformo Avstro-Ogrske in ne njeno uničenje, ob začetku I. svetovne vojne pa se je zavzel za neodvisnost Češkoslovaške. To je pripeljalo do tega, da je moral monarhijo zapustiti.

Tekom I. svetovne vojne je bil eden od ključnih oseb pri formiranju češkoslovaške legije, ki se je na vzhodni fronti na strani antante borila proti centralnim silam. Med vojno je dobil tudi podporo ameriškega predsednika Wilsona, ki je podprl pravico Čehov in Slovakov do samoodločbe. Po koncu I. svetovne vojne in razpadu Avstro-Ogrske, je bil Masaryk 14. novembra imenovan za prvega predsednika Češkoslovaške, v domovino pa se je vrnil šele mesec dni kasneje.

Njegova politična usmeritev je bila strogo prozahodna in v času predsedovanja je Češkoslovaška predstavljala eno od članic t.i. »sanitarnega koridorja«, ki naj bi zahodno Evropo obvaroval pred »nevarnostjo socializma«, ki je prihajal iz Sovjetske zveze. V obdobju med vojnama je Češkoslovaška postala najmočnejša srednjeevropska, lahko bi dodali tudi edina, demokracija. Kljub temu je bila ustava spremenjena tako, da je Masaryku dovoljevala zasedbo več kot dveh mandatov. Češkoslovaško je Masaryk tako vodil vse do decembra 1935, ko je zaradi slabega zdravja odstopil. Nasledil ga je Edvard Beneš, njegov sin Jan Masaryk pa je služil kot zunanji minister (1940-48). Masaryk je umrl 14. septembra 1937 v češki vasici Lany.

Številni trgi, ulice so po njem poimenovani na Češkem, Slovaškem ter v mnogih zahodnoevropskih in južnoslovanskih državah. Masaryku smo se poklonili tudi v naši domovini in po njem poimenovali ulice v več slovenskih mestih (Ljubljana, Maribor, Domžale). Masaryk je imel dobre odnose tudi s slovenskim arhitektom Jožetom Plečnikom, ki je po I. svetovni vojni pripravil projekte za obnovo grada Hradčani, ki je postal nova rezidenca češkoslovaških predsednikov.

Masaryk leta 1927 med obiskom Palestine, ki so jo tedaj upravljali Britanci (FOTO: Wikipedia)

Ostali dogodki na današnji dan:

1921 – Ustanovitev Labinske republike

7. marca leta 1921 je bila v Istri ustanovljena Labinska republika, ki jo štejemo za prvi organiziran upor proti fašizmu. Več o tem pomembnem dogodku pa si lahko preberete v našem članku 100 let Labinske republike.