Preskoči na vsebino

1945 – Konec II. svetovne vojne v Evropi

15. maja leta 1945 se je z boji enot jugoslovanske 3. armade in slovenske 14. divizije z umikajočo nemško vojsko pri Poljanah na Koroškem tudi uradno končala II. svetovna vojna v Evropi. Boji na Azijskem in Pacifiškem bojišču so trajali do začetka meseca septembra, ko je kapitulacijo podpisala še Japonska.

Ker je prek Slovenije potekala pot umika nemških enot in ostalih kolaboratorskih enot z balkanskega bojišča, so v severni Sloveniji potekali boji še po 8. maju, dnevu kapitulacije nemške vojske.

Na Koroško je odšla 14. divizija, kjer so se njene enote razporedile po vsem narodnostnem ozemlju. Partizanske enote so obkolile Nemce v celjski kotlini in na Koroškem. Nemški general Alexander Löhr se je v Topolšici pri Šoštanju vdal partizanom, poslednji boji, ki so terjali veliko padlih, so bili 15. maja, s čimer so se na Poljani na Koroškem končali spopadi, ki so trajali še teden dni po uradno končani vojni v Evropi.

Štiri desetletja kasneje, maja 1985 so na Poljani pri Prevaljah uredili spominski park z osrednjim spomenikom Svobodi in miru, nedavno preminulega, akademskega kiparja Stojana Batiča. Spomenik, ki so ga odkrili 18. maja 1985, z likom bombe iz brona, ki se razpre v obliki cveta, iz katerega izleti jata golobov, simbolizira mir in sožitje med ljudmi.

Ostali dogodki na današnji dan:

1868 – Rojena Zofija Turk (Borštnik)

15. maja leta 1868 se je v Ljubljani rodila igralka Zofija Turk, poročena Borštnik. Pri komaj petnajstih letih je prvič nastopila na odru ljubljanske čitalnice skupaj s svojim poznejšim možem Ignacijem Borštnikom, po katerem se danes imenujejo najvišja gledališka priznanja. Zofija Borštnik velja za prvo slovensko poklicno igralko in eno največjih slovenskih in jugoslovanskih gledaliških… Nadaljuj z branjem