Skip to content

1190 – Umre Friderik Barbarossa

10. junija leta 1190 se je v reki Saleph ob gradu Sifilike (današnja Turčija) v Mali Aziji v času tretje križarske vojne utopil nemški kralj in rimski cesar Friderik I. Barbarosa. Star je bil 68 let. Pokopan je v cerkvi Svetega Petra v Antiohiji.

Vzdevek Barbarossa je dobil od prebivalcev severne Italije, katere je poskušal podjarmiti. Barbarossa bi lahko iz italijanščine prevedli v Rdečebradec. V nemščini je znan pod imenom Kaiser Rotbart. Prihajal je iz dinastije Hohenstaufov, mati Judith pa je bila hčerka bavarskega vojvode. Nemški kralj je postal leta 1152, tri leta kasneje pa rimski cesar. Leta 1178 je postal še kralj Burgundije. V ljudskem izročilu velja za velikega nemškega cesarja in zaščitnika nemškega naroda.

Po njem je bila poimenovana tudi operacija Barbarossa, ko so enote Sil Osi v II. svetovni vojni 22. junija 1941 napadle Sovjetsko zvezo.

Other events that happened today:

1955 – Odprtje poletnega gledališča Križanke

10. junija leta 1955 so bile v Ljubljani odprte Križanke kot poletno gledališče. Križevniški samostan na Novem trgu razvnema z 900-letno zgodovino, neprecenljivimi umetnostnimi zakladi in edinstveno Plečnikovo ureditvijo. Območje Križank je bilo že v 11. stoletju del pridvornega posestva fevdalne družine Spanheim, ki je podelila Ljubljani tudi mestne pravice. V 12. stoletju so prvi… Read More