Skip to content

1391 – Umre kralj Tvrtko I.

10. marca leta 1391 je umrl prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić. Star je bil 53 let. Najverjetneje je umrl v srednjeveški trdnjavi Bobovac (v bližini današnjega Kaknja), kjer so bivali bosanski vladarji v 14. stoletju. Tvrtka so pokopali v cerkvi sv. Nikolaja v naselju mile, njegov grob pa je dobro ohranjen.

Od leta 1353 do 1377 je vladal kot ban. Leta 1377 je v kraju Mile, nedaleč od Visokega v srednji Bosni, sledilo kronanje Tvrtka I. za kralja Bosne.

V času njegove vladavina je Bosna postala najmočnejša država na Balkanu in je osvojila dele današnje Hrvaške, Srbije in Črne gore. V zgodovini je zapisan kot močan vodja, ki je bil toleranten do pripadnikov vseh veroizpovedi. Po smrti ga je nasledil njegov rojak Stjepan Dabiša, moč bosanske države se je začela zmanjševati, vse bolj pogosti pa so bili tudi osmanski vpadi v Bosno.

Družina Kotromavić je bila v družinskih povezavah s številnimi tedanjimi evropskimi plemiškimi družinami, med drugim tudi s Celjskimi grofi. Tvrtkova sestra je celjska grofica Katarina Kotromanić, žena Hermana I. Celjskega.

Pečat bosanskega kralja Tvrtka I. , FOTO Wikipedia