Skip to content

1934 – Rojen Jurij Gagarin

9. marca leta 1934 se je v vasici Klušino, južno od Moskve, rodil sovjetski kozmonavt in pilot Jurij Aleksejevič Gagarin, ki je kot prvi obkrožil Zemljo. Tako Gagarin kot prva ženska v vesolju, Valentina Tereškova, sta bila zelo blizu sovjetskemu političnemu vodstvu na čelu z Nikito Hruščovom.

12. aprila 1961 sta se kozmonavta Jurij Gagarin in German Titov, ki je bil rezervni kozmonavt, zapisala v zgodovino. Na kozmodromu Bajkonur (v današnjem Kazahstanu) je bila za izstrelitev pripravljena nosilna raketa Vostok z vesoljsko ladjo Vostok 1. Vostok 1 je Zemljo obkrožil enkrat, in sicer v orbiti na višini med 169 in 315 kilometri. Sporočilo o prvem poletu človeka v vesolje so sovjetske radijske postaje objavile manj kot uro po izstrelitvi, ko je bil Gagarin še vedno v orbiti. Leta 1962 so v Sovjetski zvezi na 12. april začeli obeleževati Dan Kozmonavtike, ki se še vedno obeležuje v Rusiji in nekaterih bivših sovjetskih republikah.

Približno sedem kilometrov nad površjem se je na Vostoku odprla loputa in prvi človek v vesolju se je katapultiral iz plovila. Jurij Gagarin je 108 minut po izstrelitv i s padalom pristal blizu mesta Engels. Gagarin je postal znan tudi po izjavi, da ko je prišel v vesolje, tam ni videl Boga.Gagarin je umrl v letalski nesreči 27. marca leta 1968 star komaj 34 let. Vojaško letalo je pilotiral sam ob spremstvu izkušenega sovjetskega letalskega inštruktorja Vladimirja Serjogina. Vzrok nesreče nikoli ni bil dokončno pojasnjen. Truplo Jurija Gagarina je bilo kremirano, pepel pa je shranjen v Nekropoli kremeljskega zidu v Moskvi.