Skip to content

1548 – Umre Joao De Castro

6. junija leta 1548 je v Goi v današnji Indiji umrl portugalski pomorščak, vitez in državnik Joao De Castro. Star je bil 48 let. Pokopan je v Goi, a so bili kasneje njegovi posmrtni ostanki izkopani in preneseni v njegovo rojstno Portugalsko.

Kot mladenič se je izkazal v bitkah proti Mavrom, sodeloval pa je tudi pri obleganju osmanske Tunizije v času konflikta med Osmanskim cesarstvom in evropskimi silami (1535). Kot nagrado za uspešno bojevanje v Tuniziji je s strani cesarja Karla V. dobil svoje lastno poveljstvo in ladjo São Paulo de Salvaterra (1538). Nato se je odpravil na potovanje po Rdečem morju, kjer odkrival nove pomorske poti in naredil odlične zemljevide ter risbe obalo arabskega polotoka, današnje Etiopije, Eritreje, Sudana, Egipta in Somalije. Po koncu ekspedicije in povratku v Lizbono (1543) se je bojeval proti piratom, ki so ropali po Sredozemskem morju. Leta 1545 so Joãa de Castra poslali v Portugalsko Indijo, kjer je porazil gudžaratskega kralja Mahmuda Begado in osvobodil oblegano mesto Diu.

Leta 1547 je postal podkralj Portugalske Indije. Za razliko od njegovih predhodnikov in naslednikov se je zelo zanimal za indijsko kulturo in religijo.

Other events that happened today:

1944 – Izkrcanje v Normandiji

6. junija 1944 se je ob 6:30 zjutraj začelo težko pričakovano zavezniško izkrcanje v Normandiji, ki je pomenilo začetek konca II. svetovne vojne. Izkrcanje v Normandiji je dobilo kodno ime operacije Neptun in je bila del večje invazije z britanskih otokov, ki se je imenovala Overlord. Operacije je bilo konec 30. avgusta, ko so se… Read More