Skip to content

1944 – Izkrcanje v Normandiji

6. junija 1944 se je ob 6:30 zjutraj začelo težko pričakovano zavezniško izkrcanje v Normandiji, ki je pomenilo začetek konca II. svetovne vojne. Izkrcanje v Normandiji je dobilo kodno ime operacije Neptun in je bila del večje invazije z britanskih otokov, ki se je imenovala Overlord. Operacije je bilo konec 30. avgusta, ko so se enote sil osi začele umikati preko reke Sene, že pet dni prej pa je bil osvobojen Pariz.

Z izkrcanjem več kot 150.000 ameriških, britanskih, francoskih, avstralskih, kanadskih in preostalih zavezniških vojakov se je začel najdaljši dan v drugi svetovni vojni, v zgodovini znan tudi kot Dan D. Francosko atlantsko obalo je »branilo« preko 50.000 nemških vojakov. Operacijo sta vodila ameriški general in poznejši predsednik Dwight Eisenhower in britanski general Bernard Montgomery. S izkrcanjem v Normandiji se je končno odprla nova fronta v Evropi, ki so jo Sovjeti od zahodnih zaveznikov zahtevali že dve leti prej. Na konferenci v Teheranu, Novembra 1943 sta Churchill in Roosevelt, Stalinu obljubila odprtje tretje fronte, začetek invazije na Francijo pa sta začrtala za maj 1944.

V prvem valu je na obali Normandije svoje življenje žrtvovalo najmanj 4.400 vojakov, več kot 10.000 pa je bilo ranjenih ali pogrešanih. Nemci so utrpeli med 4.000 – 9.000 žrtev. Nemčija, ki jo je takrat na vzhodu ogrožala sovjetska Rdeča armada, na zahodu in jugu pa so ji za ovratnik dihale zavezniške sile, je kapitulirala 11 mesecev in 2 dni kasneje.

Other events that happened today:

1548 – Umre Joao De Castro

6. junija leta 1548 je v Goi v današnji Indiji umrl portugalski pomorščak, vitez in državnik Joao De Castro. Star je bil 48 let. Pokopan je v Goi, a so bili kasneje njegovi posmrtni ostanki izkopani in preneseni v njegovo rojstno Portugalsko. Kot mladenič se je izkazal v bitkah proti Mavrom, sodeloval pa je tudi… Read More