Skip to content

1588 – Bitka pri Gravelinesu

29. julija leta 1588 je angleška mornarica v bitki pri Gravelinesu na današnji skrajni francoski severni obali premagala do tedaj nepremagljivo špansko pomorsko armado. Ladjevje Iberske zveze (Španija in Portugalska), ki je tega dne doseglo skrajno jugozahodno točko angleške obale, se je spopadlo z združenim angleško-nizozemskim ladjevjem, kateremu sta poveljevala lord Charles Howard in sir Francis Drake.

Howard in Drake sta poveljevala floti, ki je štela preko 200 ladij, od tega 34 bojnih. Špansko-portugalski armadi, katero je podprla tudi Neapeljska kraljevina, je poveljeval Juan Martinez de Recalde. Po osemurni bitki se je španska armada začela umikati proti Severnem morju. S tem je bilo konec sanj o invaziji na Anglijo, ki sta jo načrtovala kralj Filip II. in papež Sikst V.

Angleške izgube v bitki so bili majhne. Izgubili so le 8 ladij in okoli 100 mornarjev (večina mornarjev je kasneje umrla zaradi posledic bolezni). Na drugi strani je armada izgubila 35 ladij, še pet pa so zajeli Angleži. Španija je po bitki za vedno izgubila prevlado na morju in mesto vodilne pomorske države.

Španska armada, Ilustracija neznanega angleškega avtorja iz poznega 16. stoletja, FOTO Wikipedia