Skip to content

1863 – Rojen Henry Ford

30. julija 1863 se je v okrožju Greenfield v ameriški zvezni državi Michigan rodil ameriški podjetnik, inženir, izumitelj, pisatelj, politik, avtomobilistični dirkač, novinar in predvsem industrialec Henry Ford. Bil je ustanovitelj podjetja Ford Motor Company in prvi, ki se je začel ukvarjati z množično proizvodnjo avtomobilov. V proizvodnjo je uvedel tekoči trak.

Ključen del njegove vizije svetovne družbe je bilo potrošništvo, kar je želel doseči z vzpostavljanjem poceni množične proizvodnje dobrin ob hkratnih visokih plačah za delavce. Leta 1926 je za svoje delavce uvedel 40-urni tedenski delovnik, kar je v tistem času bila izjema. Njegovo podjetje je zaslovelo z avtomobilom Ford Model T, ki je prišel na trg leta 1908 in je predstavljal prelomnico v prometu ter industrijski proizvodnji nasploh, saj je bil prvi avtomobil dostopen srednjemu sloju prebivalstva. V roku desetih let je bila polovica avtomobilov v ZDA Ford Model T. Tekom I. svetovne vojne se je njegovo podjetje ukvarjalo tudi z proizvodnjo vojaških letal za ameriško vojsko. Posledično je postal eden najbogatejših in tedaj najbolj znanih ljudi na svetu.

Ford je umrl 7. aprila leta 1947 v mestu Dearborn v ameriški zvezni državi Michigan. Star je bil 83 let. Pokopan je na pokopališču Ford v Detroitu.