Skip to content

1713 – umre Friderik I.

25. februarja leta 1713 je v Berlinu umrl Friderik I., grof marke Brandenburg in vojvoda Prusije (kot vojvoda je vladal pod imenom Friderik III). Star je bil 55 let. Pokopan je v znameniti berlinski katedrali (Berliner dom). Od leta 1701 pa vse do smrti je imel tudi titulo kraja Prusije in je zapisan v zgodovino kot prvi vodja Prusije s to titulo. Na prestolu ga je nasledil Friderik Viljem I.

Čeprav je imel naziv vojvode Prusije, si je Friderik od majhnega želel bolj prestižnega naslova. Ker v okviru Svetega rimskega cesarstva, razen Bohemije, nobena državna tvorba ni smela imeti naziva kraljevina, je Friderik poskušal prepričati avstrijskega nadvojvodo (in imperatorja Svetega rimskega cesarstva) Leopolda I., da bi bila Prusija povzdignjena v kraljevino. V zameno bi Prusija pomagala Habsburžanom v boju za špansko dediščino proti francoskemu kralju Ludviku XIV. Pod imenom Friderik I. je bil tako kot prvi kralj Prusije kronan v Königsbergu (današnji Kalilingrad) 18. januarja 1701.

Bil je previden politik in se ni spuščal v nepotrebne spore. Podpiral je umetnost in znanost. V Halleu je ustanovil univerzo in v Berlinu Akademijo znanosti in Akademijo umetnosti. Izredno ga je cenil njegov vnuk in pruski kralj Friderik Veliki (Friderik II.), ki je Prusiji vladal kar 46 let in jo spremenil v svetovno velesilo.