Skip to content

1755 – Umre Montesquieu

10. februarja 1755 je v Parizu umrl pisatelj, filozof, pravnik, enciklopedist, zgodovinar in politik Charles-Louis de Secondat, bolj znan kot Montesquieu. Star je bil 66 let. Bil je eden od najpomembnejših predstavnikov francoskega razsvetljenstva. Danes je najbolj poznan po ideji ločitve oblasti na izvršno, zakonodajno in sodno vejo. Delitev oblasti, ki naj bi zagotavljala ravnotežje moči, je danes implementirana v skoraj vseh zahodnih (liberalnih) demokracijah.

Montesquieu se je v številnih zadevah zgledoval po angleškem filozofu in političnemu mislecu Johnu Locku. Zelo je tudi občudoval antični atenski polis, predvsem njihov ideal dejavnega državljana, ki se je posvečal politični skupnosti. Vendar pa je menil, da je takšno ureditev nemogoče udejanjiti v večjih državah. Montesquieu je znan tudi po tem, da je razdelil vladavine na tri tipe: despotizem, monarhija in republika.

Njegova najbolj priznana dela so Perzijska pisma (1721), Prava zgodovina (1723 – 1738) in O duhu zakona (1748).

Od leta 1981 do 1995 je bil upodobljen na bankovcu za 200 francoskih frankov. Leta 1989, ob dvestoti obletnici francoske revolucije, so v njegovo čast izdali poseben kovanec za 10 frankov.

Montesquieu, FOTO Wikipedia

Other events that happened today:

1940 – Premiera risanke Tom in Jerry

10. februarja 1940 je bila prvič predvajana legendarna risanka Tom in Jerry. Za ameriško podjetje Metro-Goldwyn-Mayer sta jo ustvarila William Hanna in Joseph Barbera, do leta 1958 pa so predvajali 114 delov. Risanko so nato spet obudili v 60. letih, od 70. let dalje pa je sledilo več spinoffov.   Zgodba se vrti okoli mačka… Read More