Skip to content

1940 – Premiera risanke Tom in Jerry

10. februarja 1940 je bila prvič predvajana legendarna risanka Tom in Jerry. Za ameriško podjetje Metro-Goldwyn-Mayer sta jo ustvarila William Hanna in Joseph Barbera, do leta 1958 pa so predvajali 114 delov. Risanko so nato spet obudili v 60. letih, od 70. let dalje pa je sledilo več spinoffov.
 
Zgodba se vrti okoli mačka in miši, ki si neprestano nagajata, lovita in nasploh drug drugemu povzročata sive lase. Sprva sta bila poimenovana Jasper (maček Tom) in Jinx (miš Jerry), občasno pa se jima pridružijo še drugi akterji, vključno z gospodinjo, ki mačku zaradi nereda in razbijanja grozi z izgonom iz hiše. Odnos med Tomom in Jerryjem je na videz sovražen, začinjen s precej “nasilja”, a v resnici sta, ko je to potrebno, tesna prijatelja.
 
Celotno serijo 114 delov si lahko ogledate tukaj:

Other events that happened today:

1755 – Umre Montesquieu

10. februarja 1755 je v Parizu umrl pisatelj, filozof, pravnik, enciklopedist, zgodovinar in politik Charles-Louis de Secondat, bolj znan kot Montesquieu. Star je bil 66 let. Bil je eden od najpomembnejših predstavnikov francoskega razsvetljenstva. Danes je najbolj poznan po ideji ločitve oblasti na izvršno, zakonodajno in sodno vejo. Delitev oblasti, ki naj bi zagotavljala ravnotežje… Read More