Skip to content

1755 – Ustanovitev Moskovske univerze

25. januarja 1755 (12. januarja po julijanskem koledarju) je bila ustanovljena Moskovska univerza. Na predlog ruskega jezikoslovca in znanstvenika Mihaila Lomonosova je cesarica Elizabeta 23. januarja dovolila njeno ustanovitev. Prva predavanja so se na univerzi začela 7. maja. V Rusiji je 25. januar dan vse do danes štejemo za dan študentov oziroma Tatjanin dan, poimenovan po sveti Tatjani, krščanski mučenici, ki jo slavi ruska pravoslavna cerkev.

Sprva je univerza nosila ime Imperatorski moskovski univerzitet. V začetku 20. stoletja se je na njej zbirala levo usmerjena socialdemokratska inteligenca, ki je med revolucijo leta 1905 pozivala carja Nikolaja II. k odstopu. Oblasti so tako v času do začetka I. svetovne vojne večkrat zapretile z zaprtjem univerze in pošiljale oborožene sile v univerzitetni kampus. Tako je leta 1911 več kot 100 profesorjev odstopilo, tisoče študentov pa je moralo zapustiti univerzo. Po oktobrski revoluciji so na univerzo začeli prihajati tudi otroci staršev, ki so delali v tovarnah in na kmetijah, leta 1919 pa so ukinili šolnine. Po razpadu Sovjetske zveze so formirali devet novih fakultet in univerza danes (do leta 2019) šteje 40 fakultet. Na univerzo je vpisanih preko 40.000 dodiplomskih študentov in 7.000 študentov na podiplomskih programih, za katere skupaj
skrbi približno 5.000 predavateljev.

Današnjo glavno zgradbo Moskovske državne univerze (Lomonosov) so zgradili v času sovjetskega voditelja Josifa Stalina (FOTO: Danijel Osmanagić)