Skip to content

1918 – Rojen Nicolae Ceauşescu

26. januarja leta 1918 se je v romunskem mestecu Scornicești rodil romunski socialistični politik in vojaški poročnik Nicolae Andruţă Ceauşescu.

Že pred II. svetovno vojno se je pridružil prepovedani komunistični partiji Romunije. Leta 1965 je postal generalni sekretar komunistične partije Romunije in defacto prvi človek v državi. V času svoje vladavine je Romunijo oddaljil od Sovjetske zveze in ostalih članic Varšavskega sporazuma. Popravil je odnose z zahodnimi državami in vzpostavil dobre odnose s Severno Korejo, številnimi neuvrščenimi državami, med drugim tudi z Jugoslavijo, s katero je skupaj obsodil vojaško intervencijo Varšavskega sporazuma na Čehoslovaško leta 1968 (Romunija je tedaj bila edina članica Varšavskega sporazuma, ki se ni priključila intervenciji).

Romuniji je vladal do smrti leta 1989, ko se je v državi zgodila kontrarevolucija. Z ženo Eleno sta bila na kratkem in montiranem procesu obsojena na smrt ter ustreljena na božični dan. 25 let po njegovi smrti, so v Romuniji izvedli anketo, kjer je 66% prebivalstva povedalo, da bi danes na volitvah glas oddalo Ceausescuju.

Ceauşescu pri igri biljarda leta 1976, FOTO Wikipeida

Other events that happened today:

1821 – Začetek ljubljanskega kongresa

26. januarja leta 1821 se je v prestolnici Kranjske pričel Ljubljanski kongres, ki je bil tretje takšno srečanje članic Svete alianse. Kongres je trajal tri mesece in pol, vse do 12. maja 1821. Ljubljana, mesto, katero je tedaj imelo približno 12.000 prebivalcev, je obiskalo preko 500 visokih gostov. Med najpomembnejšimi so bili ruski cesar Aleksander… Read More