Skip to content

1770 – Bitka pri Largi

7. julija leta 1770 se je v okviru rusko-osmanske vojne (1768-1774) odvila bitka pri reki Largi v današnji vzhodni Moldaviji. V spopadu je ruska vojska pod poveljstvom maršala Pjotra Rumjantseva izbojevala prepričljivo zmago nad armado osmanskega poveljnika Kaplana Gireya.

Rumjanstev, znan kot eden najboljših generalov druge polovice 18. stoletja, je poveljeval ruski armadi, ki je štela približno 40.000 mož in preko 100 topov. Kaplan Girey je pod svojim poveljstvom imel 65.000 krimskih Tatarjev in 15.000 rednih vojakov osmanske armade. Bitka je trajala osem ur in po njenem koncu so Rusi uspeli zaseči preko 30 topov osmanske armade. Osmani so v bitki izgubili več kot tisoč vojakov, dva tisoč pa jih je bila zajetih. Ruske izgube so bile minimalne in so štele par ducat vojakov.

Pjotr Aleksandrovič Rumjantsev-Zadunaiski je kot nagrado za zmago v bitki dobil red Svetega Jurija, katerega je leto prej z odlokom ustanovila ruska cesarica Katarina Velika.

Other events that happened today:

1907 – Rojena Ita Rina (Ida Kravanja)

7. julija 1907 se je v Divači (tedaj Avstro-Ogrska) rodila slovenska in jugoslovanska igralka Ita Rina (rojena kot Ida Kravanja). Ita Rina je bila edina slovenska igralka, ki se je uveljavila v medvojnem času tudi na mednarodnem filmskem prizorišču in bila kratek čas tudi edina prava evropska zvezdnica med slovenskimi igralkami. Kraševka iz Divače, ki… Read More

1924 – Rojen Ilija Arnautović

7. julija leta 1924 se je rodil Ilija Arnautović, slovenski arhitekt srbskega rodu. Slovensko in jugoslovansko urbano krajino je zaznamoval s tistimi prvinami arhitekturnega snovanja, na katere najpogosteje pomislimo ob omembi socialistične arhitekture. Več o njem si lahko preberete v tem članku.