Skip to content

1907 – Rojena Ita Rina (Ida Kravanja)

7. julija 1907 se je v Divači (tedaj Avstro-Ogrska) rodila slovenska in jugoslovanska igralka Ita Rina (rojena kot Ida Kravanja).

Ita Rina je bila edina slovenska igralka, ki se je uveljavila v medvojnem času tudi na mednarodnem filmskem prizorišču in bila kratek čas tudi edina prava evropska zvezdnica med slovenskimi igralkami. Kraševka iz Divače, ki se je rodila na današnji dan pred 113 leti, je v najstniških letih obiskovala ženski licej v Ljubljani v stavbi Mladike, kjer je danes slovensko zunanje ministrstvo. Njen karierni vzpon se je začel, ko se je leta 1926 v Zagrebu potegovala za laskavi naslov miss Jugoslavije. Prav takrat so jo opazili predstavniki nemškega filmskega studia Ostermayer iz Berlina in jo povabili na poskusno snemanje. Še istega leta je prvič nastopila v stranski vlogi v nemškem filmu Kaj otroci prikrivajo staršem in se iz Ide Kravanja preimenovala v Ito Rino.

Leta 1929 je v glavni vlogi zaigrala v filmu Erotikon, ki ga je režiral znani češki režiser Gustav Machaty. V njem je dodobra uveljavila tudi svojo fotogeničnost in čutnost. Z njim je dosegla tudi priznanje kritike in mednarodni ugled. Utrdila ga je še z vlogami v filmih »Pomladno prebujenje«, »Kralj valčka«, »Valovi strasti« in drugimi. Enega od igralskih vrhuncev je leta 1930 doživela z vlogo nesrečne prostitutke v filmu Obešenjakova Tončka, ki ji je prinesel celo povabilo na snemanje v ZDA. Igrala je ob boku prvaka nacističnega filma Heinricha Georgea, francoski, nemški in češki režiserji pa so se navduševali nad njenim igralskim darom in njeno klasično lepoto.

Na vsakem koraku so jo spremljali oboževalci, iz vse Evrope je prejemala na stotine pisem, mamljivo ponudbo iz Hollywooda pa je odbila zaradi ljubezni, zaradi poroke s srbskim inženirjem Miodragom Đorđevićem. Leta 1931 se je poročila, se preimenovala v Tamaro Đorđević, se preselila v Beograd in prestopila v pravoslavje. V tridesetih letih je nastopala samo še v Kraljevini Jugoslaviji. Svojo zadnjo vlogo je odigrala v Bulajićevem filmu »Vojna« leta 1960. Svoje življenje je sklenila v črnogorski Budvi konec sedemdesetih let.

Ita Rina (FOTO: Wikipedia commons)

Other events that happened today:

1924 – Rojen Ilija Arnautović

7. julija leta 1924 se je rodil Ilija Arnautović, slovenski arhitekt srbskega rodu. Slovensko in jugoslovansko urbano krajino je zaznamoval s tistimi prvinami arhitekturnega snovanja, na katere najpogosteje pomislimo ob omembi socialistične arhitekture. Več o njem si lahko preberete v tem članku.

1770 – Bitka pri Largi

7. julija leta 1770 se je v okviru rusko-osmanske vojne (1768-1774) odvila bitka pri reki Largi v današnji vzhodni Moldaviji. V spopadu je ruska vojska pod poveljstvom maršala Pjotra Rumjantseva izbojevala prepričljivo zmago nad armado osmanskega poveljnika Kaplana Gireya. Rumjanstev, znan kot eden najboljših generalov druge polovice 18. stoletja, je poveljeval ruski armadi, ki je… Read More