Skip to content

1789 -Priseže George Washington

30. aprila leta 1789 je potekala inavguracija prvega predsednika Združenih držav Amerike. To je z enoglasno odločitvijo postal George Washington. Prisegel je na balkonu Federalne hiše na Wall Streetu v New Yorku. Izvoljen je bil tudi drugič leta 1792, tretji izvolitvi pa se je odrekel. Na položaju predsednika ga je leta 1797 nasledil John Adams, ki je služil kot Washingtonov podpredsednik v vseh osmih letih mandata.

George Washington je prvo večjo pozornost je vzbudil med francosko in indijansko vojno (1754-1762), ki je bila del globalne Sedemletne vojne (1756-63). Tedaj je poveljeval enotam iz Virginije. V času ameriške osamosvojitvene vojne (1755-1783) je bil vrhovni poveljnik ameriških kontinentalnih oboroženih sil in je izbojeval več zmag nad britanskimi enotami v Severni Ameriki (Trenton in Princeton).

Washingtona štejemo kot enega izmed ustanovnih očetov ZDA, znan pa je tudi pod nazivom oče naroda. Umrl je 14. decembra leta 1799 v Mount Vernonu v Virginiji, kjer je tudi pokopan. Star je bil 67 let. Leta 1791 so v čast Georga Washingtona poimenovali novo glavno mesto ZDA – Washington D.C.

Other events that happened today:

1967 – Umre Franjo Baš

30. aprila leta 1967 je umrl muzealec, zgodovinar, geograf in etnolog Franjo Baš. Na dunajski in ljubljanski filozofski fakulteti je študiral geografijo in zgodovino. Med prvimi na Slovenskem je povezoval različna humanistična in družboslovna področja, med drugim velja tudi za soutemeljitelja arhivske, muzejske in konservatorske dejavnosti. Že kot študent je sodeloval pri ustanovitvi Geografskega inštituta,… Read More

1906 – Rojen Ivan Mrak

30. aprila leta 1906 se je rodil pisatelj, dramatik in esejist Ivan Mrak. Rojen je bil v družino gostilničarja, lastniku gostilne Pri starem Rimljanu na Rimski cesti 4 (danes Gostilna pri Mraku). Že v dijaških letih se je odločil za življenje svobodnega umetnika. Študiral je režijo v Zagrebu, skoraj desetletje pa je preživel v evropskih… Read More

1945 – Adolf Hitler stori samomor

30. aprila leta 1945 je Adolf Hitler v podzemnem bunkerju v Berlinu storil samomor. Star je bil 56 let. Slovenski časopis Jutro je o njegovem “padcu za Nemčijo, boreč se do zadnjega diha proti boljševizmu” poročal tri dni kasneje. O Hitlerjevi domnevni udeležbi na shodu v podporo prvi svetovni vojni si lahko preberete tukaj.