Skip to content

1812 – Bitka pri Borodinu

7. septembra 1812 se je približno 120 kilometrov od Moskve odvila bitka pri Borodinu, ena najbolj krvavih bitk v Napoleonskih vojnah. Francoska armada z zavezniki (Velika varšavska kneževina, Italijansko kraljestvo in Renska konfederacija) je štela med 160.000 in 190.000 vojakov. Rusi so pod poveljstvom Mihaila Kutuzova branili položaje s približno 120.000 do 160.000 vojaki. Rusko cesarstvo je v bitki izgubilo med 40.000 – 45.000 vojakov, Napoleon pa med 30.000 – 35.000.

Čeprav je Napoleon v bitki zmagal in je tako razbil zadnje ruske obrambne položaje na poti proti Moskvi, ki je padla teden dni kasneje, je dejansko dosegel Pirovo zmago. Kljub porazu so Rusi dolgoročno dosegli svoj cilj. Francozi so bili izčrpani, Napoleon je izgubil ogromno število vojakov in skoraj 50 generalov. Ko je zasedel Moskvo, je bilo mesto že evakuirano, domačini pa so mesto zažgali s ciljem, da nič ne pride v roke okupatorjem. Napoleon je čakal, da Rusi ponudijo premirje in poskušal za pogajalsko mizo iztržiti čim več ozemlja, kar je že bila njegova stalna taktika tekom Napoleonskih vojn. A tedanja ruska prestolnica St. Peterburg ni bila okupirana, ruska armada ni podpisala kapitulacije in cesar Aleksander I. ni bil pripravljen na nobena pogajanja z Napoleonom. Francozi so se tako že oktobra umaknili iz Moskve, brez doseženega cilja na vojnem pohodu.

Bitka pri Borodinu, FOTO Wikipedia

Other events that happened today:

1941 – Napad SKOJ-evcev na Italijane

7. septembra leta 1941 je skupina SKOJ-evcev (Savez komunističke omladine Jugoslavije) napadla italijanske vojake nameščene v Ljubljani. Ljubljana je prve javne spomenike in obeležja dobila v času baroka pred tremi stoletji. Največ spominskih obeležij in poimenovanj pa je mesto dobilo v času socialistične ere, ki je povzdigovala delavski boj, socialistično revolucijo in dogodke iz časa… Read More