Skip to content

1944 – Prvi napad z raketo V-2

8. septembra leta 1944 so enote nemškega Wehrmachta z raketami V-2 prvič napadle zavezniška mesta. Sprva so z minimalnim učinkom napadli Pariz, isti dan pa so še iz Haaga napadli prestolnico Velike Britanije, London. Ime rakete dejansko pomeni »maščevalno orožje«, saj je bilo razvito kot odgovor na konstantne napade, ki so jih izvajali zavezniški bombniki na nemška mesta.

Do konca vojne so izstrelili več kot tri tisoč raket, od tega jih je največ padlo na London in ostala britanska mesta. Po izgubi Belgije so z njimi napadali tudi belgijska mesta kot so Antwerpen in Liege ter cilje na Nizozemskem in v Franciji. Rakete so nemške enote uporabljale do konca marca leta 1945. V napadih z raketami V-2 je umrlo več kot 9000 civilistov, večinoma državljanov Velike Britanije.

Raketa V-2 (izstrelitev iz Nizozemske), FOTO Wikipedia

Other events that happened today:

1393 – Sodni odlok vojvode Albrechta III.

8. septembra leta 1393 je vojvoda Albrecht III. Habsburški (znan tudi pod nazivom Albrecht s čopom) naročil na pritožbo ljubljanskih meščanov deželnemu glavarju na Kranjskem, naj ne sodi meščanov pred plemiškim sodiščem. Ena izmed oblik mestne avtonomije Ljubljane je bila sodna avtonomija, ki ni bila podvržena plemiškim sodnim instancam. Razvoj mestne oblasti, samouprave in pravne… Read More