Skip to content

1867 – Rojen Fran Milčinski

3. decembra leta 1867 se je v Ložu (občina Loška dolina na Notranjskem) rodil slovenski pravnik, odvetnik, sodnik, humorist, pisatelj in dramatik Fran Mičinski. Znan je tudi po psevdonimu Fridolin Žolna.

Milčinski se je z pisanjem začel ukvarjati v začetku 20. stoletja. Prve humoristične črtice je objavil v zbirkah Igračke (1909) in Muhoborci (1912). V njih je smešil malomeščanstvo in malomeščansko okolje, posmehoval se je uradništvu, političnim in kulturnim razmeram. Leta 1917 sta izšli knjigi Tolovaj Mataj in Ptički brez gnezda, kjer opisuje napake družinske vzgoje in opozarja na zanemarjanje otrok. Njegova najbolj znana zbirka humoresk je o Butalcih (1949). Številna njegova dela so izšla posthumno (poleg Butalcev še Zgodbe skavta Petra, Humoreske in Groteske). Pisal je tudi dramska besedila (Brat sokol, Cigani, Kjer ljubezen, Krpan Mlajši). Igri Volkašin (1913) in Mogočni prstan (1923) sta bili namenjeni mladini. V Življenjepisu mojega peresa je zapisal, da je navdih za pisanje dobil ob branju del svojih najljubših pisateljev (Fjodor Mihajlovič Dostojevski, Charles Dickens, Mark Twain). V zadnjih letih svojega življenja je kot pripovedovalec nastopal tudi na radiu Ljubljana. Umrl je leta 1932 v Ljubljani.

Eden od njegovih štirih otrok je bil tudi satirik, pisatelj, igralec, režiser, humorist, pesnik in komik, Frane Milčinski – Ježek.

Fran Milčinski, FOTO Wikipedia

Other events that happened today:

1840 – Rojen Maks Pleteršnik

3. decembra leta 1840 se je v vasici Pišece rodil jezikoslovec, slavist, učitelj in slovaropisec, Maks Pleteršnik. Zbral je veliko besed in izrazov iz različnih znanstvenih in tehničnih področij. Pleteršnikovo največje delo je izdaja slovensko-nemškega slovarja, ki je izšel v letih 1894-95. Pri zbiranju besedišča si je pomagal z deli Oroslava Cafa, Frana Miklošiča, Janeza… Read More