Skip to content

1885 – Rojen George Patton

11. novembra leta 1885 se je v San Gabrielu v ameriški zvezni državi Kalifornija rodil ameriški general George Smith Patton mlajši.

V I. svetovni vojni je sodeloval z znamenitim generalom Pershingom in bil nameščen na zahodni fronti v Franciji. Poleg Dwighta Eisenhowerja in Douglasa McArthurja ga štejemo za najuspešnejšega ameriškega generala v II. svetovni vojni, kjer se je predvsem izkazal v bojih na Siciliji in pri invaziji na Normandijo, sodeloval pa je tudi v zaključnih bojih in prodiranju proti Nemčiji. V zadnjih dneh II. svetovne vojne je postal znan tudi po operaciji reševanja lipicancev, saj je bil strasten jezdec. Lipicance so Nemci med vojno preselili v bližino avstrijskega Gradca, Patton pa se je zbal, da bodo ti lepotci v zaključnih bojih vojne in anarhiji ubiti, zato je ukazal operacijo, da se konje reši. Žal so se le redki konji po vojni vrnili v Lipico, večino sta dobile Italija in Avstrija, nekaj pa jih je končalo tudi v ZDA. Patton je nastopil tudi na olimpijskih igrah leta 1912 v Stockholmu, kjer je poleg jahanja, nastopil še v streljanju, mečevanju in plavanju. Na teh igrah smo Slovenci dobili tudi prvo olimpijsko medaljo, srebrno, ki jo je prisabljal Rudolf Cvetko.

Patton je umrl le tri mesece po koncu II. svetovne vojne, decembra 1945. Ironično avtomobil, v katerem je bil, se je zaletel v tovornjak ameriške vojske. Patton je umrl v bolnišnici v nemškem Heidelbergu, pokopan pa je na ameriškem vojaškem pokopališču v Luksemburgu.

Patton leta 1943, FOTO Wikipedia