Skip to content

1890 – Rojen Fran Ramovš

14. septembra leta 1890 se je v Ljubljani rodil slovenski jezikoslovec, dialektolog in imenoslovec ter član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) Fran Ramovš. Velja za sistematičnega preučevalca zgodovine slovenske slovnice in narečij, zaradi česar je postal utemeljitelj teh ved na Slovenskem.

V letih pred začetkom I. svetovne vojne je Ramovš študiral na Dunaju in v Gradcu. Ob začetku sovražnosti med Italijo in Avstro-Ogrsko je bil leta 1915 poslan na Soško fronto, kjer je bil kmalu hudo ranjen in do konca vojne ni več sodeloval v oboroženih spopadih. Po razpadu Avstro-Ogrske in ustanovitvi Univerze v Ljubljani leta 1919 je postal eden od prvih rednih profesorjev na Filozofski fakulteti. Med letoma 1934-1935 je bil rektor Univerze v Ljubljani. Bil je soustanovitelj Slovenske akademije znanosti in umetnosti, med letoma 1950 in 1952 (do smrti) pa tudi njen predsednik. Leta 1950 je prejel Prešernovo nagrado za svoje znanstveno in znanstveno organizacijsko delo pri Slovenskem pravopisu.

Po njem se danes imenuje Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, imena ulic pa je dobil v Ljubljani, Mariboru in Borovnici. Bil je častni član Slavističnega društva Slovenije. Umrl je 16. septembra leta 1952. Star je bil 62 let.

Fran Ramovš, FOTO Wikipedia

Other events that happened today:

1840 – Prva vožnja parnika Nadvojvoda Janez

14. septembra leta 1840 je na svojo prvo vožnjo po Ljubljanici odšel sloviti parnik Nadvojvoda Janez. Vse do 20. stoletja je po Ljubljanici od Vrhnike do mesta potekel živahen čolnarski promet. Z izgradnjo prenovljene cestne povezave do Trsta konec 18. stoletja in železnico sredi 19. stoletja, pa je rečni prostor izgubljal svojo gospodarski pomen, pridobival… Read More