Skip to content

1915 – Začetek III. soške ofenzive

18. oktobra leta 1915 se je z italijanskim napadom na položaje Avstro-Ogrske armade začela tretja bitka na soški fronti. Italijani so v tej ofenzivi želeli zavzeti Bovec in Tolmin, če bi ofenziva potekala po načrtih pa tudi Gorico. Italijanski vojski je poveljeval Lugi Cadorna, avstro-ogrski pa Svetozar Borojević.

Cadorna je na fronto pripeljal več kot 1300 topov (Avstro-Ogrska armada jih je imela skoraj dva krat manj), saj je po prvi in drugi soški bitki uvidel, da brez težke artilerije bitk na soški fronti ni možno dobiti. So pa Italijani v tej ofenzivi uporabili tudi letalstvo. Po dolgem obstreljevanju je italijanska armada uspela napredovati do mostišča pri Plavah, zavzeli so še prvi obrambni jarek pod Mrzlim vrhom nad Tolminom. Nadaljnji napadi so bili neuspešni, Svetozar Borojević pa je z enotami, ki so prispele z Vzhodne in Balkanske fronte uspešno odbijal vse napade, številčnejše italijanske armade. Italijani so v bitki izgubili preko 11000, Avstro-Ogrska pa preko 9000 mož. Italijanski napadi so trajali le nekaj več kot dva tedna in so se končali 3. in 4. novembra 1915. So pa Italijani že 10. novembra 1915 začeli nov napad s katerim se je začela četrta soška bitka.

Luigi Cadorna, FOTO Wikipedia

 

Other events that happened today:

1931 – Umre Thomas Alva Edison

18. oktobra leta 1931 je v okrožju West Orange v New Jerseyju zaradi težav z diabetesom umrl ameriški izumitelj, znanstvenik, fizik, kemik, elektroinženir, matematik in podjetnik Thomas Alva Edison. Star je bil 84 let. Pokopan je ob svoji hiši, kjer je umrl. Bil je samouk, brez formalne izobrazbe, proslavil pa se je s pomembnimi izumi… Read More