Skip to content

1924 – Umre Franz Kafka

3. junija 1924, je v Kierlinu pri Dunaju umrl češki in avstro-ogrski pisatelj, pesnik in scenarist judovskega rodu Franz Kafka. Star je bil samo 40 let. Avgusta leta 1917 je zbolel za tuberkulozo, ki je takrat veljala za neozdravljivo. Leto kasneje je zbolel še za špansko gripo. Med letoma 1923/24, ko je bival v Berlinu, je bolezen napredovala vse do grla, posledično pa je Kafka izgubil zmožnost govora. Aprila leta 1924 so mu tudi uradno potrdili diagnozo (tuberkuloza grla). Pokopan je v svoji rojstni Pragi.

Franz Kafka je bil rojen 3. julija 1883 v prestolnici Bohemije Pragi, v tedanji Avstro-Ogrski. Bil je eden najpomembnejših pisateljev in pripovednikov v nemško govoreči književnosti v prvi polovici 20. stoletja.

V jasnem, preprostem, izpiljenem proznem slogu je upodobil osamljenega modernega človeka z njegovimi življenjskimi strahovi. V času njegovega življenja so izšle novele Opazovanja, Kurjač, Preobrazba, V kazenski koloniji in Gladovalec. Veliko njegovih del je ostalo nedokončanih, po njegovi smrti pa jih je, navkljub njegovi izrecni želji, da bi bila uničena, objavil njegov prijatelj Max Brod. Njegova najbolj znana dela so fragment romana Proces (nem. Der Process), Grad (nem. Das Schloss) in Amerika (nem. Der Verschollene), napisal pa je tudi mnogo pripovedi in pisma zaročenki Felice Bauer, partnerki Mileni Jesenski, sestri Ottli in očetu.

Other events that happened today:

1899 – Umre Johann Strauss mlajši

3. junija leta 1899 je na Dunaju umrl avstrijski skladatelj Johann Strauss mlajši. Star je bil 73 let. Pokopan je na centralnem dunajskem pokopališču, kjer so pokopani še Franz Schubert, Ludwing van Beethoven, Johannes Brahms in ostali pomembni skladatelji. Po očetovi smrti je prevzel njegov orkester in bil leta 1863 imenovan za cesarsko-kraljevega glasbenega direktorja… Read More

1864 – Izdan poziv za “Meksikajnarje”

3. junija leta 1864 je ljubljanski mestni svet izdal poziv za vstop med prostovoljce za vojsko mehiškega cesarja Ferdinanda Maksimiljana Habsburškega. Tega leta je namreč izbruhnil upor v Mehiki, zato je njegov brat cesar Franc Jožef I. pomagal ohranjati prestol z vojaki prostovoljci iz avstrijskih dežel. Tako so ti prostovoljci, ki so morali biti kristjani,… Read More