Skip to content

1944 – Poskus atentata na Hitlerja

20. julija leta 1944 je skupina nemških oficirjev in politikov organizirala atentat na vodjo tretjega rajha Adolfa Hitlerja, vendar akcija ni uspela. Povračilni ukrepi so bili izredno hudi. Gestapo je aretiral okoli 7000 ljudi. Hitler je dal pobiti večino njih, med njim pet feldmaršalov in 56 generalov, 49 visokih častnikov pa je naredilo samomor.

Glavni cilj operacije, znane tudi kot operacija Valkira, je bil ubiti Adolfa Hitlerja, prevzeti oblast v državi, nacistični stranki in nad enotami Wehrmachta in SS-a ter se nato izpogajati za separatni mir z Veliko Britanijo in ZDA. Glavni načrtovalci državnega udara in atentata na Hitlerja so bili general Friedrich Olbricht, Henning Von Tresckow, ki naj bi operacijo začrtal že leta 1943, in poročnik Claus Von Stauffenberg. Prav slednji je bil tisti, ki je podstavil bombo v Volčjem brlogu (na ozemlju današnje Poljske). Von Stauffenberg je namreč imel neposreden dostop do Adolfa Hitlerja, saj mu je prinašal poročila z evropskih bojišč. Potem ko je podstavil bombo, se je takoj napotil v Berlin, kjer naj bi s sodelavci prevzeli vodstvo v državi. Kmalu so izvedeli, da poskus atentata na Hitlerja ni uspel, saj je führerja obvarovala velika lesena miza.

Olbricht in von Stauffenberg sta bila aretirana in usmrčena. Henning von Tresckow je, potem ko je izvedel za neuspeh operacije, storil samomor.