Skip to content

1899 – Rojen Ernest Hemingway

21. julija leta 1899 se je v Oak Parku v Illinoisu rodil ameriški pisatelj in novinar Ernest Miller Hemingway. Hemingway sodi med najbolj značilne, izrazite in vplivne avtorje svetovne literature 20. stoletja. Je reprezentativen predstavnik literarnega razvoja t.i. izgubljene generacije v letih med dvema vojnama, oziroma točneje povedano – od leta 1926, ko je izšel njegov prvi roman Sonce tudi vzhaja pa do leta 1952, ko je bilo objavljeno njegovo zadnje večje delo, novela Starec in morje (The Old Man and the Sea), za katero je leta 1953 prejel Pulitzerjevo nagrado, leta 1954 pa še Nobelovo nagrado za književnost.

V času I. svetovne vojne je Hemingway služil v ameriški vojski v naši neposredni bližini, saj je bil poslan na italijansko bojišče. Tekom državljanske vojne v Španiji (1936-1939), kjer je deloval kot novinar je posebej razvil sovraštvo do fašizma, kaj je vidno v enem od njegovih največjih del Komu zvoni (1940). Roman govori o zgodbi pet obkoljenih vojakov, ki na hribu nemočno čakajo smrt, ki pride v obliki letalskega bombardiranja. Tekom II. svetovne vojne je Hemingway kot novinar sodeloval pri izkrcanju v Normandiji in pri osvobajanju Pariza leta 1944. Nekaj časa je poročal tudi kitajskega bojišča.

Na leposlovje 20. stoletja je vplival tako s preprostim “novinarskim”, pa vendar izredno močnim in sugestivnim slogom, kot z burnim in pustolovskim življenjem. Večino del, ki veljajo za klasiko ameriške literature, je napisal med letoma 1920 in 1950. Eno od njegovih najpomembnejših del je zagotovo tudi Zbogom orožje (1929). Za časa svojega življenja je objavil sedem romanov, šest zbirk kratkih zgodb in dve neleposlovni deli; posthumno so izšli še trije romani in štiri zbirke kratkih zgodb. Mnogim bo ostal v spominu tudi kot velik ljubitelj ženske družbe in alkoholnih pijač. Umrl je 2. julija leta 1961 v ameriškem mestu Ketchum v Idahu, ko je naredil samomor. Star je bil 61 let.