Skip to content

1941 – Dan vstaje naroda Slovenije

22. julija leta 1941 je Šmarnogorska ilegalna skupina izvedla prvo oboroženo akcijo med Tacnom in Šmartnim v podnožju Šmarne gore, s čimer se je aktivno pričela narodnoosvobodilna vojna v Sloveniji. Ta dan je bil kasneje zaznamovan kot dan vstaje naroda Slovenije. Po tej akciji se je skupina združila še z dvema skupinama, da bi dva dneva kasneje (24.07.1941) skupaj ustanovili Rašiško partizansko četo, ki je sredi avgusta že imela okoli 65 borcev.

Četa je razširila svoje dejavnosti na območje Tacen – Črnuče – Vodice – Smlednik in je uničevala telefonske povezave ter lastnino okupatorjev. Kot odgovor na pogoste napade Rašiške čete, ki je 18. septembra ubila pet nemških okupatorjev, je dva dneva kasneje (20.09.1941) nemški policijski bataljon zažgal vas Rašica, prebivalstvo pa izselil v Bosno. Rašica je bila prva od številnih slovenskih vasi, ki so med vojno doživele podobno, tragično usodo. Po koncu vojne je bila vas obnovljena.

Na fotografiji: razkosanje slovenskega ozemlja in lokacije ustanovitev prvih partizanskih čet in bataljonov, FOTO Zdravko Klanjšček – NOB v Sloveniji 1941 – 1945 (1984).