2. september

1945 – Kapitulacija Japonske

2. septembra leta 1945 so predstavniki japonskega Vrhovnega poveljstva na ameriški vojaški ladji Missouri podpisali popolno kapitulacijo Japonske. S podpisom te kapitulacije je bila druga svetovna vojna končana na vseh bojiščih. Japonska je s predajo izgubila vsa ozemlja, ki jih je v pol stoletja pridobila z oboroženimi spopadi.

Druga svetovna vojna je tako po našem evropocentrističnem pogledu trajala točno šest let in en dan, čeprav se je za Kitajsko vojna začela že dve leti prej z japonsko invazijo leta 1937, še pred tem pa so se italjanskemu fašizmu že aktivno upirali tudi slovenski slovenski in hrvaški Primorci z organizacijo TIGR. Dva glavna razloga zaradi katerih je bila Japonska prisiljena k predaji, sta bila uporaba jedrskegaorožja pri bombardiranju Hirošime in Nagasakija (6. in 9. avgust 1945) ter obsežna sovjetska invazija (začne se 9. avgusta 1945) generala Vasilevskega na ozemlja, ki jih je Japonska nadzorovala na »azijskem kopnem« (Mandžuko, Kitajska, Koreja).

Sovjetski vojaški plakat predstavlja tako zmago zaveznikov na evropskem bojišču (nemška kapitulacija 9. maja 1945) kot zmago nad Japonsko in dokončen konec svetovne morije.

Other events: