Skip to content

1966 – Najhujša letalska nesreča na Slovenskem

1. septembra 1966 se je zgodila najhujša letalska nesreča na slovenskem ozemlju.

Začetki civilnega letalstva v Ljubljani segajo v leta po prvi svetovni vojni. Malo pred božičem leta 1923 so ustanovili Aeroklub Ljubljana, leta 1927 pa še slovensko podružnica aerokluba Naša krila, ki je že istega leta organiziral prvi letalski miting v Ljubljani. Prelomnega leta 1933, ko je po velemestnem značaju hrepeneča Ljubljana z Nebotičnikom stopila v višave, je dobila tudi svoje letališče, ki je bilo tri desetletja osrednje slovensko letališče. Redni promet je povezoval glavna in večja jugoslovanska mesta kakor tudi sosednja avstrijska. Že 12. septembra 1933 se je zgodila tudi prva nesreča civilnega letalstva. Po dobri minuti leta se je letalo zrušilo pri današnji psihiatrični bolnišnici, umrlo pa je šest potnikov.

Zaradi izrednega razvoja letalstva po drugi svetovni vojni je bilo letališče v Polju vse manj primerno za nove vrste civilnih letal, ki so za dolete potrebovala daljšo in asfaltirano stezo. Že leta 1948 je bila zaradi prostorskih omejitev in modernizacije letalskega prometa sprejeta odločitev o preselitvi letališča na Spodnji Brnik, k vasici pri Kranju. Staro letališče je v potniškem prometu delovalo do leta 1963, ko so dokončno preusmerili ves letalski promet na novo letališče na Brniku. Otvoritev novega sodobnega letališča pa je bila na božični večer 24. decembra 1963, ko je pristalo prvo potniško letalo Douglas DC-6B.

Na današnji dan leta 1966 pa se je zgodila najhujša letalska nesreča na slovenskem ozemlju. Nekaj čez polnoč je v vasi Lahovče blizu letališča Brnik strmoglavilo potniško letalo britanske letalske družbe Britannia Airways s 117 ljudmi na krovu, ki so bili na poti na oddih na Jadranu. V letalski nesreči, ki se je zgodila zaradi prenizkega leta oziroma trka letala v drevesa, je umrlo 98 potnikov in članov posadke.

Razbitine letala družbe Brittania Airways (FOTO: Wikipedia)

Other events that happened today:

1928 – Ustanovitev Radia Ljubljana

1. septembra leta 1928 je začela delovati Radijska postaja Ljubljana, predhodnica Radia Ljubljana. Manj kot dva meseca kasneje, 28. oktobra 1928, so že imeli urejen radijski spored. Inženir Marij Osana je leta 1924 začel v Ljubljani s poskusnimi oddajami z lastnoročno izdelanim oddajnikom. Po večletnih poskusih in zapletenih meritvah s pomanjkljivo merilno opremo je Marij… Read More

1939 – Začetek II. svetovne vojne

Prvega septembra 1939 je nemška vojska napadla Poljsko. Nekaj dni kasneje sta Francija in Velika Britanija napovedale vojno Nemčiji in začela se je II. svetovna vojna. Več pa si lahko preberete v našem članku 80 let od začetka II. svetovne vojne.