Skip to content

1440 – Rojen Ivan Veliki

22. januarja leta 1440 se je v Moskvi rodil veliki moskovski knez Ivan III. Vasiljevič znan tudi kot Ivan Veliki. Veliki moskovski kneževini je vladal od leta 1462 pa vse do smrti leta 1505. S tem je postal eden najdlje vladajočih državnikov v ruski zgodovini.

Z osmanskim zavzetjem Konstantinopla in koncem bizantinskega cesarstva leta 1453 si je Moskovska kneževina z Ivanom Velikim zadala nalogo združevalke vseh ruskih ozemelj in je začela nastopati kot zaščitnica vseh pravoslavnih vernikov (bizantinska dediščina). Potem, ko so mu zastrupili prvo ženo, se je na pritisk papeža Pavla II. poročil z bizantinsko princeso Sofijo, ki je tedaj živela v izgnanstvu v Rimu.

Brez milosti je uničil republiko Novgorod in odstranil množico malih knezov, njihovo ozemlje pa vključil v svojo državo, katere površino je povečal za 400 odstotkov. Ustvaril je močno vojsko, opremljeno s puškami in topovi. Zlomil je dotlej nepremagljivo Litvo in Veliko moskovsko kneževino osvobodil nadvlade mongolske Zlate horde. Postavil je upravne temelje centralizirane ruske države. Obnovil je Kremelj in se začel imenovati “veliki knez vse Rusije”.

Ivan Veliki je pokopan v katedrali Svetega Mihaela (Arhangel Mihael) v moskovskem Kremlju – FOTO Gleb Pilipenko