Skip to content

1924 – Umre Vladimir Iljič Uljanov Lenin

21. januarja leta 1924 je v svoji rezidenci v Gorki-Leninskem umrl politični mislec in idejni vodja Velike oktobrske socialistične revolucije Vladimir Iljič Uljanov Lenin. Star je bil le 53 let.

Po tem ko je bila z oblasti odstavljena prehodna vlada Aleksandra Kernskega ter vzpostavljena sovjetska oblast v večjih mestih, je bila sestavljena prva sovjetska vlada – Sovjet narodnih komisarjev na čelu z Leninom. Lenin je po prihodu na oblast začel izpolnjevati svoja dva glavna cilja – agrarno reformo in pogajanja o miru z Centralnimi silami. Premirje je takoj dogovorjeno, 03.03.1918 pa je podpisan mir v Brest Litovsku, s čem so bila rešena življenja tisočih vojakov na obeh straneh. Po pravici do samoodločbe je Lenin dal neodvisnost Finski in Poljski, ter baltiškim državam. Boljševiki in Lenin posebno so se zavzemali za pravice žensk, ki so dobile volilno pravico in so sodelovale na volitvah konec novembra 1917. Leta 1918 je preživel poskus atentata z težkimi posledicami in po tem se je njegovo zdravstveno stanje samo še poslabševalo. Zadnja leta je preživel v rezidenci v Gorki-Leninskem, 27km od Moskve, kjer se je posvetil pisanju. Njegov zadnji večji uspeh je bil nastanek Sovjetske zveze (30.12.1922), ki je, tako kot Rusija bila bazirana na federalnem političnem principu. Leta 1923 je izgubil zmožnost govora, pred smrtjo pa je izrazil nasprotovanje političnim ambicijam Josifa Stalina, ki naj ne bi smel prevzeti vodenje mlade Sovjetske države.

Leninova dela so vplivala na milijone ljudi po celem svetu, tudi na številne pri nas. Vplivala so med drugim tudi na delegate II. zasedanja AVNOJ-a v Jajcu (29.11.1943), ki so se odločili da bo nova Jugoslavija bazirana na federalnem principu, kjer bo vsak narod imel pravico do samoodločbe. Vse to je posledično pripeljalo do tega, da je danes Slovenija neodvisna država.

Other events that happened today:

1793 – Umre Ludvik XVI.

21. januarja 1793 je bil z giljotino na pariškem Trgu revolucije (danes Trg sloge) usmrčen francoski kralj Ludvik XVI. Bil je edini francoski kralj v zgodovini, ki je doživel takšno usodo. Star je bil 38 let. Na francoski prestol je prišel leta 1774 pri le 20. letih. Z njegovo smrtjo je bilo dokončno konec tisočletne… Read More