24. april

1731 – Umre Daniel Defoe

Daniel Defoe (FOTO www.telegraph.co.uk)

24. aprila leta 1731 je v Londonu umrl angleški trgovec, novinar in predvsem romanopisec Daniel Defoe. Star je bil 70 let. Pokopan je bil v Bunhillskem polju, ki je tedaj bilo pokopališče, danes pa so to obsežni vrtovi severno od Londona. Zadnja leta so pisatelju močno zagrenile bolezen, denarne in družinske težave.

Defoe se je rodil v premožni družini v londonskem okrožju. Oče ga je pri trinajstih letih poslal v šolo, saj je upal, da bo sin postal duhovnik. Šolanje je nadaljeval na Akademiji v Londonu. Kasneje je leta 1678 opustil šolo in postal trgovec, lastnik ladij, politik, časnikar in poklicni pisatelj. Postal izvrsten časnikar in si pridobil ime »oče sodobnega časnikarstva«.

Ob koncu svojega življenja se je posvetil pisanju. Njegovo prvo in tudi najbolj znano delo je Robinson Crusoe (1719). Med svojim šolanjem na Akademiji v Londonu naj bi Defoe imel sošolca po imenu Timothy Crusoe, ki naj bi dal ime junaku v romanu. Robinson Crusoe je knjiga, ki je na drugem mestu po številu prevodov, takoj za Biblijo.

Defoe je vsa svoja pripovedna besedila spisal po svojem šestdesetem letu življenja. Do konca življenja napisal okoli 300 romanov. Poleg Robinsona Crusoea so najbolj znana dela: Dodatne avanture Robinsona Crusoea (1719), Zgode in nezgode znamenite Moll Flanders (1722), Polkovnik Jack (1722), Spomini na leto kuge (1722), Roksana (1724), ki so tudi vsa prevedena v slovenščino.

Other events: