Skip to content

1731 – Umre Daniel Defoe

24. aprila leta 1731 je v Londonu umrl angleški trgovec, novinar in predvsem romanopisec Daniel Defoe. Star je bil 70 let. Pokopan je bil v Bunhillskem polju, ki je tedaj bilo pokopališče, danes pa so to obsežni vrtovi severno od Londona. Zadnja leta so pisatelju močno zagrenile bolezen, denarne in družinske težave.

Defoe se je rodil v premožni družini v londonskem okrožju. Oče ga je pri trinajstih letih poslal v šolo, saj je upal, da bo sin postal duhovnik. Šolanje je nadaljeval na Akademiji v Londonu. Kasneje je leta 1678 opustil šolo in postal trgovec, lastnik ladij, politik, časnikar in poklicni pisatelj. Postal izvrsten časnikar in si pridobil ime »oče sodobnega časnikarstva«.

Ob koncu svojega življenja se je posvetil pisanju. Njegovo prvo in tudi najbolj znano delo je Robinson Crusoe (1719). Med svojim šolanjem na Akademiji v Londonu naj bi Defoe imel sošolca po imenu Timothy Crusoe, ki naj bi dal ime junaku v romanu. Robinson Crusoe je knjiga, ki je na drugem mestu po številu prevodov, takoj za Biblijo.

Defoe je vsa svoja pripovedna besedila spisal po svojem šestdesetem letu življenja. Do konca življenja napisal okoli 300 romanov. Poleg Robinsona Crusoea so najbolj znana dela: Dodatne avanture Robinsona Crusoea (1719), Zgode in nezgode znamenite Moll Flanders (1722), Polkovnik Jack (1722), Spomini na leto kuge (1722), Roksana (1724), ki so tudi vsa prevedena v slovenščino.

Other events that happened today:

1799 – Rojen Fidelis Terpinc

24. aprila leta 1799 se je v Kranju rodil industrialec in podpornik modernizacije kmetijstva Fidelis Terpinc. Kot podjetnik je spodbudil razvoj slamnikarske obrti v domžalski in mengeški okolici. Leta 1825 je na dražbi kupil graščino Fužine in obnovil mline na Ljubljanici. V naslednjih desetletjih je razvil papirnico Vevče, prvo strojno papirnico na Slovenskem, ki so… Read More

1896 – Rojen Jaka Avšič

24. aprila leta 1896 se je rodil general, minister, poslanec in predsednik Mestnega ljudskega odbora Ljubljana Jaka Avšič. Kot dijak je bil član Preporoda in zaradi tega izključen iz ljubljanske gimnazije. Med prvo svetovno vojno je bil mobiliziran in prestopil na rusko stran. Tam se je pridružil enotam prostovoljcev južnoslovanskih narodov in sodeloval pri preboju… Read More