Skip to content

1947 – Umre Anton Danilo

23. aprila leta 1947 je v Ljubljani umrl slovenski gledališki igralec, režiser in publicist Anton Danilo, s pravim imenom Anton Cerar. Ob deseti obletnici delovanja Dramatičnega društva se je pridružil Slovenskemu gledališču in si nadel umetniško ime Danilo. V obdobju med svetovnima vojnama je spadal med najbolj vsestranske igralce slovenskega gledališča. Oblikoval je pomembne vloge v prvih pri nas igranih dramah svetovnih klasikov in modernih dramatikov. Sodeloval je pri skoraj vseh praizvedbah Cankarjevih dram.

Uveljavil se je tudi kot režiser malega odra, urednik različnih gledaliških listov in kot predsednik Združenja gledaliških igralcev. Za svoje umetniško delo (nad 700 vlog in nad 50 režij) je dobil več visokih državnih odlikovanj in postal častni meščan Ljubljane.

Anton Danilo (FOTO: Wikipedia Commons)

Other events that happened today:

1916 – Rojen Ivo Lola Ribar

23. aprila leta 1916, se je v Zagrebu rodil hrvaški in jugoslovanski politik, partizan in publicist Ivo Lola Ribar. Posthumno je bil novembra 1944 razglašen za narodnega heroja. Njegov oče je bil dr. Ivan Ribar, ki je aktivno sodeloval v politiki Avstro-Ogrske, Kraljevine SHS (Jugoslavije), po koncu druge svetovne vojne pa je bil prvi predsednik… Read More