Skip to content

1793 – Rojen Josef Ressel

29. junija leta 1793 se je v mestu Chrudim (danes Češka, tedaj Habsburška monarhija) rodil avstrijski, kranjski in češki gozdar, izumitelj in inženir Josef Ressel.

Na Češkem rojeni Josef Ressel je bil gozdar, izumitelj in tehnik, ki se je uveljavil širom Avstrijskega cesarstva v prvi polovici 19. stoletja. Uvajal je napredno gozdarjenje, prizadeval pa si je tudi za pogozdovanje Krasa. Na Krki je prvič preizkusil ladijski vijak na ladijskem modelu. Leta 1821 je bil premeščen v Trst, takrat največje avstrijsko pristanišče. Ladijski vijak je patentiral leta 1827 in ga 4. avgusta 1828 prvič preizkusil. Ker je na poskusni plovbi v tržaškem pristanišču raznesel parni stroj, mu je policija prepovedala nadaljnje poskuse. Preminil je v Ljubljani, pred Fakulteto za farmacijo pa stoji njegov park z doprsnim kipom. Po njemu se imenuje tudi Resljeva cesta v središču mesta.

Nagrobnik Josefa Ressla na Navju v Ljubljani (FOTO: Wikipedia Commons)

Other events that happened today:

1797 – Rojen Friderik Baraga

29. junija leta 1797 se je v zaselku Mala vas pri Dobrniču (občina Trebnje) na Dolenjskem rodil slovenski misijonar, škof, popotnik in slovničar Friderik Irenej Baraga. Izobraževal se je v Ljubljani in na Dunaju, najbolj pa je znan po svojem delu v Severni Ameriki. Leta 1830 je prispel v ZDA misijonarit med Indijance. Takoj po… Read More