Skip to content

1858 – Rojen Ignacij Borštnik

1. julija leta 1858 se je v Cerkljah na Gorenjskem rodil slovensko gledališki igralec, pedagog in režiser Ignacij Borštnik. Bil je vodilna osebnost v prvi generaciji slovenskih poklicnih igralcev. Vsako leto se v njegov spomin odvija Festival Borštnikovo srečanje, Borštnikov prstan pa je najbolj prestižna slovenska nagrada za igralske dosežke, ki ga od leta 1970 podeljuje neodvisna žirija.

Po nekaj razredih gimnazije in učiteljišča v Ljubljani se je zaposlil kot bančni uradnik v podružnici Slavija, kjer je njegovo igralsko nadarjenost opazil Ivan Hribar in mu nato pomagal do poklica igralca. V letih 1885/1886 je obiskoval dramsko šolo na Dunaju. Po Dunaju se je vrnil v Ljubljano in vodil dramsko šolo ter prirejal gledališke predstave v starem gledališču.

Leta 1894 je postal član drame v Zagrebu. V Zagrebu je tudi že prej gostoval v različnih vlogah. Igral je v slovenščini. Borštnik v Ljubljani ni imel prave priložnosti postati vsestranski igralec, saj so ga omejevali nezahteven repertoar, po njegovem mnenju diletantski soigralci in nesoglasja z upravo Dramatičnega društva. V Ljubljano se je vrnil pred smrtjo, da bi predvsem kot profesor učil in vzgajal mlade igralce v novoustanovljeni šoli, kjer je učencem pripravil težak in temeljit izobraževalni načrt, ki naj bi vključeval tudi izobraževanja na Dunaju in v Pragi.

Borštnik je umrl 23. septembra leta 1919 v Ljubljani. Star je bil 61 let. Dan njegove smrti je v Cerkljah na Gorenjskem občinski praznik.

Ignacij Borštnik, FOTO Wikipedia

Other events that happened today:

1945 – Umre Saša Šantel

Prvega julija leta 1945 je v Ljubljani umrl slovenski slikar, pedagog, skladatelj, in violinist Saša Šantel. Že desetletja visi na steni Male dvorane v stavbi Slovenske filharmonije izjemna slika, tako po vsebini kot po velikosti. Platno z okvirjem meri namreč 5 metrov v dolžino in 2 in pol metra v višino. Oljno sliko z imenom… Read More