Skip to content

1862 – Rojen Janez Puh

27. junija leta 1862 se je rodil slovenski in avstro-ogrski industrialec, izumitelj, mehanik in proizvajalec vozil Janez Puh (Johann Puch). Rodil se je kot drugi otrok v družini Franca Puha iz Zagorcev in matere Neže iz Sakušaka. Leta 1880 je šel služit vojsko v Gradec, kjer se je dve leti boril za pridobitev dovoljenja za delo v mehanični delavnici in za pridobitev prostorov. V Gradcu se je tudi naselil. V tem času so iz Velike Britanije začela prihajati prva kolesa in Puha je novo prevozno sredstvo zelo očaralo. Leta 1889 je izdelal svoje prvo doslej znano kolo. V svoji tovarni je začel izdelovati zelo dobra kolesa, s katerimi se je uveljavil celo v Združenem kraljestvu in Franciji. Leta 1891 je zaposloval 34 delavcev, pet let kasneje pa že več kot 300.

Pozneje je njegovo pozornost pritegnila iznajdba motornih vozil. Obiskal je Daimlerja in Benza ter preštudiral njune motorje. Pri konstrukciji motocikla se je kmalu ločil od vzora kolesa in iskal prikladnejše oblike. Po daljšem preskušanju in izpopolnjevanju mu je uspelo sestaviti motocikel (1903).

Vzporedno s proizvodnjo motociklov se je Puh začel ukvarjati z razvojem avtomobila (1904). Najbolj mu je uspel tip VIII, ki je med I. svetovno vojno veljal za najzanesljivejši osebni in sanitetni avtomobil, v prometu pa se je obdržal še dolgo po koncu vojne.

Puhova tovarna je na vrhuncu proizvodnje leta 1912 izdelala 16.000 koles, 300 motociklov in 300 avtomobilov, kar je bilo za tiste čase razmeroma veliko. Zaposlovala je 1200 delavcev. Do leta 1914 je Puh razvil 21 različnih avtomobilskih tipov. Med drugim je njegova tovarna proizvajala avtobuse, tovornjake, vojaška vozila in celo limuzine za cesarsko družino Habsburg.

Janez Puh je umrl 19. julija 1914 v Zagrebu zaradi kapi med ogledom konjske dirke, le devet dni pred začetkom I. svetovne vojne. Njegova tovarna je v času vojne proizvajala vozila za vojsko Avstro-Ogrske. Tovarna je nadaljevala je s produkcijo avtomobilov, motociklov in koles tudi po koncu vojne, in sicer v Gradcu, ki je postal del Avstrije.