Skip to content

1908 – Rojen Salvador Allende

26. junija leta 1908 se je v pristaniškem mestu Valparaiso rodil čilski zdravnik-psihiater in predvsem politik Salvador Guillermo Allende Gossens. Allende je bil v svojem političnem življenju poslanec, minister za zdravstvo in senator, leta 1970 pa je postal prvi svobodno izvoljeni marksistični predsednik v Latinski Ameriki.

S položaja je bil strmoglavljen leta 1973 v vojaškem udaru Jose Ramona Augusta Pinocheta Ugarteja, katerega je koordinirala ameriška tajna služba CIA. Po zasedbi vladne palače naj bi Allende storil samomor. Natančne okoliščine njegove smrti pa še do danes niso povsem pojasnjene. Pinochetova vojaška hunta je nato Čilu vladala vse do leta 1990. V tem obdobju je v Čilu bilo umorjenih vsaj 3000 ljudi, več deset tisoč jih je bilo zaprtih, še več pa jih je pobegnilo iz države, večinoma v sosednjo Argentino.

Dogodke v Čilu je zanimivo opisal tudi vplivni ameriški diplomat iz časa Nixonove administracije Henry Kissinger: »Ne vem zakaj bi le stali in opazovali, da država postane komunistična zaradi neodgovornosti lastnih ljudi. Zadeve so preveč pomembne, da bi dovolili volivcem v Čilu, da bi o njih sami odločali«.

Other events that happened today:

1991 – Razglasitev neodvisnosti Slovenije

26. junija leta 1991 je predsednik Predsedstva republike Slovenije Milan Kučan na slovesnosti na Trgu republike v Ljubljani razglasil samostojnost Republike Slovenije. Ob koncu govora je izgovoril tudi znamenite besede: “Nocoj so dovoljene sanje. Jutri je nov dan.” Dan pred slovesno razglasitvijo samostojnosti je tedanja slovenska skupščina sprejela vse potrebne osamosvojitvene dokumente – Temeljno ustavno… Read More