Skip to content

1991 – Razglasitev neodvisnosti Slovenije

26. junija leta 1991 je predsednik Predsedstva republike Slovenije Milan Kučan na slovesnosti na Trgu republike v Ljubljani razglasil samostojnost Republike Slovenije. Ob koncu govora je izgovoril tudi znamenite besede: “Nocoj so dovoljene sanje. Jutri je nov dan.” Dan pred slovesno razglasitvijo samostojnosti je tedanja slovenska skupščina sprejela vse potrebne osamosvojitvene dokumente – Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. S sprejemom omenjenih dokumentov je Slovenija tudi formalno postala samostojna. Na dan razglasitve so prvič slovesno dvignili novo slovensko zastavo, tedanji ljubljanski nadškof in slovenski metropolit dr. Alojzij Šuštar pa je na Trgu republike takrat blagoslovil lipo kot simbol slovenstva. Naslednji dan začela desetdnevna vojna.

Na predvečer razglasitve samostojne in neodvisne Slovenije leta 1991 so na Starem trgu v Ljubljani pred Stiškim dvorcem slovesno odkrili obnovljeni vodnjak s Herkulovim kipom, legendarnim ustanoviteljem Emone. Stari trg je vse od nastanka srednjeveške Ljubljane veljal za najstarejši mestni predel in po Valvasorju tudi mesto prve mestne hiše, kar pa ni dokazano. Že v srednjem veku je tam stala mogočna lipa, pod katero so se meščani zbirali, prirejali plese in od koder je Povodni mož odpeljal Urško v globine Ljubljanice. Ob lipi, ki so jo porušili v času Valvasorjevega študija na bližnjem jezuitskem kolegiju, je stal tudi vodnjak, ki se je napajal iz lesenih cevi potočkov Golovca. Na sredini trga je stal večji baročni vodnjak kiparja Kumersteinerjev, ki pa je bil zaradi ukinjenega vodovoda z Golovca podrt konec 18. stoletja. Kip Herkula z levom iz poznega 17. stoletja so sprva preselili na posestvo Dol pri Ljubljani, nato v mestni muzej, v šestdesetih letih pa so ga po prenovi mestne hiše postavili v njeno preddverje. V devetdesetih letih se je mestna oblast odločila rekonstruirati stari baročni vodnjak na podlagi Valvasorjeve upodobitve. Izdelali so kopijo Herkulovega kipa, izklesali novo korito in v spominsko ploščo vrezali verze slovenskega pesnika in prevajalca Janeza Menarta. Drugi Kumersteinerjev zlati kip Neptuna, ki je nekoč krasil Mestni trg, je danes na stičišču Gosposke in Salendrove ulice za SAZU-jem.

Zastava samostojne in neodvisne Republike Slovenije (FOTO: Wikipedia Commons)

Other events that happened today:

1908 – Rojen Salvador Allende

26. junija leta 1908 se je v pristaniškem mestu Valparaiso rodil čilski zdravnik-psihiater in predvsem politik Salvador Guillermo Allende Gossens. Allende je bil v svojem političnem življenju poslanec, minister za zdravstvo in senator, leta 1970 pa je postal prvi svobodno izvoljeni marksistični predsednik v Latinski Ameriki. S položaja je bil strmoglavljen leta 1973 v vojaškem… Read More