Skip to content

1885 – Konec bitke pri Slivnici

19. novembra leta 1885 se je končala bitka pri Slivnici (v današnji zahodni Bolgariji), v kateri so Bolgari premagali srbsko armado. Bitka je v zgodovinopisju dobila ime tudi bitka med kapitani in generali, saj je bila mlada bolgarska vojska sestavljena večinoma iz kapitanov in ostalih nižjih vojaških činov. Zmaga v bitki pri Slivnici je izjemnega pomena za bolgarsko zgodovino.

Leta 1885 je bila Bolgarija še vedno v okviru Osmanskega cesarstva, a je po Berlinskem kongresu (1878) dobila visoko stopnjo avtonomije, medtem ko je leta 1878 Srbija postala neodvisna država. Srbija se je bala naraščajoče bolgarske moči in je sprva predlagala Grčiji skupno vojno napoved Bolgariji, toda Atene so ponudbo zavrnile.

Po podpori Dunaja pa je Srbija 14. novembra 1885 napadla Bolgarijo in tri dni kasneje se je začela bitki pri Slivnici. Srbska armada, opremljena tudi z avstro-ogrskim orožjem, je bila prepričana v lahko zmago in je ob vojni napovedi napadla s 25.000 možmi. Ob začetku bitke je številno naraslo na 40.000 vojakov. Bolgarska vojska je ob srbski vojni napovedi štela le 12.000 mož, ob začetku bitke pa je številno naraslo do 32.000, saj je bolgarsko vodstvo izvedlo mobilizacijo, pav tako pa se je vojski pridružilo veliko prostovoljcev, predvsem islamske veroizpovedi. Prvi dan bitke so Bolgari taktično sprožili manjšo ofenzivo, ki je bila odbita. Zaradi prvotnih uspehov je srbska armada 18. in 19. novembra samozavestno napadla center bolgarske vojske, kar se je končalo s katastrofalno velikimi srbskimi izgubami. Princ (knez) Aleksander Battenberg je nato ukazal protiofenzivo, prečkal srbsko mejo in zavzel Pirot. Vojska kralja Milana Obrenovića je doživela popoln poraz in se je umaknila v Niš. Posredovala je Avstro-Ogrska, ki je Bolgare prisilila v podpis premirja 28. novembra 1885.

V bitki pri Slivnici so Srbi izgubili preko 2000 vojakov, bolgarske izgube so bile nekoliko manjše (1800 mož). Zmaga v bitki in posledično tudi v vojni je prinesla združitev avtonomne province Bolgarije in Vzhodne Rumelije. Združena Bolgarija pa se je nato dokončno odcepila od Osmanskega cesarstva leta 1908.

Bitka pri Slivnici, delo poljskega slikarja Antonija Piotrowskega (FOTO: Wikipedia)