Skip to content

1945 – Začetek nürnberških procesov

20. novembra leta 1945 se je v Nürnberški palači pravice začel prvi in najbolj znani izmed nürnberških procesov, sojenje vrhovnim voditeljem nacistične Nemčije za zločine storjene med II. svetovno vojno. Čeprav so Sovjeti sprva zahtevali, da se sojenje odvija v Berlinu, so kasneje zavezniki izbrali Nürnberg, saj je to bilo »rojstno mesto« nacistične stranke in mesto, kjer so bili napisani zloglasni nürnberški zakoni.

Nürnberška palača pravice je bila ena redkih stavb v mestu, ki ni bila težje poškodovana v zavezniškem bombardiranju tekom vojne. Imela pa je tudi velik zaporni kompleks. Sodili so 24 nacističnim politikom, vojaškim poveljnikom, članom SS-a in Gestapa, ki so preživeli vojno. Dvanajsterico so obsodili na smrt z obešenjem. Trije (Hans Friztsche, Franz Von Papen, Hjalmar Schacht) so bili oproščeni vseh obtožb. Sojenje se je končalo 1. oktobra 1946.

Obtoženci tekom sojenja, FOTO Wikipedia

Other events that happened today:

1947 – Poroka Elizabete in Filipa Mountbattna

20. novembra leta 1947 sta se v londonski opatiji Westminster poročila angleška princesa Elizabeta in mornariški poročnik Filip Mountbatten. Elizabeta je bila stara 21 let, njen zaročenec, dansko-grški princ Filip, pa 26. Del britanske aristokracije nad princesino izbiro moža ni bil preveč navdušen zaradi Filipovih vezi z nacistično Nemčijo. Vse njegove sestre so bile namreč… Read More